Volledig scherm
Een feestje voor De Lindenberg. © Gerard Verschooten

Onrust bij de Lindenberg kost directeur en toezichthouders de kop

NIJMEGEN - De vertrouwenscrisis bij cultureel centrum De Lindenberg in Nijmegen eist nieuwe slachtoffers met het opstappen van directeur-bestuurder Ilse Verburgh en de Raad van Toezicht. 

Belangrijkste reden: de al maanden aanhoudende interne onrust. Die brengt volgens de leiding de continuïteit in gevaar. De Lindenberg ontvangt jaarlijks ongeveer 3 miljoen euro subsidie van de gemeente.

,,Dit is een beslissing die we met pijn in het hart hebben genomen", zegt Verburgh over haar besluit om op te stappen. ,,Maar het belang van De Lindenberg staat bij mij voorop. Voor het voorbestaan is dit het beste.'' Bergiet Drummen, voorzitter van de Raad van Toezicht: ,,De weerstand bij de medewerkers bleef groot.''  

Veranderingen

Die weerstand heeft te maken met veranderingen die de afgelopen tijd door directeur Verburgh zijn doorgevoerd. De opdracht van de Nijmeegse politiek is dat De Lindenberg meer zijn eigen broek moet ophouden en zakelijker moet werken. 

Ook de organisatiestructuur werd aangepast. Het veranderingsproces stuitte op verzet binnen de organisatie. Vier van de vijf managers zegden in augustus het vertrouwen op in de directeur. Nadat gesprekken niet tot een oplossing leidden, werden ze met verlof gestuurd en vervangen door interim-managers. Maar de onrust bleef.

Opvolger

Quote

Cursussen, voorstel­lin­gen en zaalver­huur zijn gewoon doorgegaan. Er werken hier goede en professio­ne­le mensen

Drummen: ,,We hebben gewikt en gewogen. Voor de situatie die nu is ontstaan kunnen we geen verantwoordelijkheid meer dragen. Dat betekent het vertrek van de Raad van Toezicht en de directeur-bestuurder.''

Arie Keijzer neemt de taken van de opgestapte Verburgh per direct over. Hij is al enige tijd als interim-manager binnen De Lindenberg actief. Hij geldt als iemand met  veel ervaring in de branche.

Zowel Verburgh als Drummen benadrukt dat bezoekers van De Lindenberg tot nu toe weinig hebben gemerkt van de crisis. Verburgh: ,,Cursussen, voorstellingen en zaalverhuur zijn gewoon doorgegaan. Er werken hier goede en professionele mensen.''

Het Valkhof

Volledig scherm
Het theater van de Lindernberg wordt onder meer gebruikt door middelbare scholen. © Bert Beelen

De Lindenberg is de tweede grote culturele instelling in Nijmegen waar de leiding weg is. Toch zijn het onvergelijkbare situaties. Bij Museum Het Valkhof is begin dit jaar de directeur geschorst en de Raad van Toezicht teruggetreden. Slecht beleid en financiële problemen lagen hieraan ten grondslag. Bij De Lindenberg is van financiële problemen geen sprake, zeggen de directeur en voorzitter. ,,De organisatie is gezond. Bovendien voeren we het beleid uit zoals is afgesproken met de gemeente."

De Lindenberg verzorgt jaarlijks 450 cursussen voor 3.500 mensen. In het theater komen jaarlijks 36.000 bezoekers. Via activiteiten op scholen bereikt het cultureel centrum bijna alle leerlingen op de basisschool en 5.000 middelbare scholieren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.