Dit zeggen drie insiders over Nijmeegs jazzfenomeen Bo van de Graaf bij 35-jarige bestaan van I Compani

35 jaar i companiSaxofonist Bo van de Graaf is een bekende in Nijmegen. Zijn I Compani is nu 35 jaar en dat wordt gevierd met een Fellini-concert. Portret van een gedreven muzikant die jazz toegankelijk maakt.

Volledig scherm
Bo van de Graaf 'blijft onverdroten doorgaan, ook als iets moeilijk is'. © pr

De films en bijbehorende muziek van de Italiaanse regisseur Federico Fellini zijn altijd een grote inspiratiebron geweest voor Bo van de Graaf. De Nijmeegse muzikant manifesteert zich op diverse manieren, maar vooral met I Compani. Dat muziekgezelschap bestaat nu 35 jaar. Van de Graaf slaat zondag twee vliegen in één klap met twee concerten in LUX, waarmee het jubileum van I Compani en de honderdste geboortedag van Fellini worden gevierd: 'I Compani 35 - Fellini 100'.

I Compani staat naar eigen zeggen voor een mix van contemporaine jazz, opera, vaudeville film- en wereldmuziek, film, poëzie, theater, dans, circus en erotiek. Drie insiders over Bo van de Graaf (63).

Wim Westerveld (64, programmeur Music Meeting, ex-tenorsaxofonist I Compani)

,,Ik zat met Bo in de WIM, de Werkgroep Improvisatie Muziek, die in 1975 is opgericht. Bo was een van de initiatiefnemers. Hij bemoeide zich met alles. I Compani is zijn grote levenswerk geworden. Het is nu een instituut waar allerlei andere initiatieven onder hangen, met Bo als centrale figuur.
 In de begintijd speelden we met I Compani alleen maar door Nino Rota geschreven muziek van de films van Fellini. Later kwam er veel eigen werk. Bo blijft onverdroten doorgaan, ook als iets moeilijk is. Hij heeft jazz toegankelijk gemaakt voor een grotere groep dan een stel insiders.
 Hij is jazzsaxofonist, maar ik denk dat hij zichzelf meer ziet als een artiest, eentje die ook werkt met beeld. Hij is hier geboren en getogen en is nooit verhuisd. Hij heeft Nijmegen met I Compani op de kaart gezet."

Volledig scherm
Het jubilerende I Compani, met in het midden oprichter, saxofonist en bandleider Bo van de Graaf in 2015

Michèle Bouwmans (58, podium-programmeur LUX)

,,Al tijden is I Compani een jaarlijks onderdeel van het programma van LUX. I Compani zet telkens heel mooie dingen neer. De optredens hebben vaak filmische en theatrale aspecten. 

Dat interdisciplinaire sluit prima aan bij waar LUX als arthouse voor staat. I Compani is hier geworteld en een belangrijk ensemble voor de stad en de regio, maar het krijgt ook nationaal en internationaal veel waardering. De concerten van I Compani in LUX worden goed bezocht. Bo van de Graaf heeft een hele schare fans."

Bas Andriessen (63, programmamaker N1, journalist, maker van documentaire over I Compani)

‘I Compani 35 - Fellini 100': een mini-festival in LUX

Bo van de Graaf: ,,Ik hou van Fellini vanwege zijn kijk op de wereld, zijn fantasie- en droomwerelden, zijn relatie met circus en de muziek die hij gebruikte in zijn films. We sluiten zondag in LUX af met de uitvoering van Fellini Amo Extended. We hebben die compositie al eerder gespeeld, maar nu doen we dat met een mega-bezetting.”

Op het programma staat ook de suite Maar nooit vergeten die Van de Graaf schreef voor het 50-jarig bestaan van SSN (drukkerij), SUN (uitgeverij) en De Oude Mol (boekhandel).

,,Dat is uitgevoerd op een feest van hen. In LUX is de eerste openbare uitvoering. Het worden twee spektakelstukken als we met zijn achttienen op het podium staan te blazen, tetteren en strijken.”

Het mini-festival rond het jubileum van I Compani start zondag in LUX met het nieuwe Artis Orkest, met Van de Graaf, dat ‘Dieren Composities’speelt.

Volledig scherm
I Compani tijdens het eerste concert in 1985 in de Amersfoortse kerk. Ze speelden een muzikaal portret van componist Rota. © Gerard Verschooten

,,Als het gaat om geïmproviseerde muziek en jazz in Nijmegen is de rol van Bo van de Graaf nauwelijks te overschatten. Hij is echt een spilfiguur in de jazz.

Bo wordt zeer gewaardeerd in de Nederlandse jazz- en impromuziekscene voor het feit dat hij steeds weer iedereen op de been krijgt en enorm veel werk verzet. Hij regelt van alles. Ik heb het daar met hem al vaker over gehad: 'waar haal je toch je energie vandaan?'

I Compani is een zeer inspirerend belangrijk orkest. Het is geëvolueerd in een doortimmerd collectief. Bo heeft zich als componist voortdurend ontwikkeld. Hij blijft fris. Privé is hij ook zo gedreven. Hij heeft vreselijk goede humor. Als we op stap zijn dan is het vanaf het begin tot het einde een grote, leuke, opgewonden toestand.”

I Compani 35 - Fellini 100', LUX, Nijmegen, 19/1, 15.30 uur (uitverkocht) en 20.30 uur (20 euro). De documentaire die Bas Andriessen maakte over I Compani is zondag van 08.00 uur tot 17.00 uur, om het uur, te zien op N1.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.