Volledig scherm
© ANP

Dreiging tekort aan water in de Waalsprong niet geweken

NIJMEGEN - De kans dat de singels in het nieuwe stadsdeel Waalsprong droog dreigen te vallen is door de regen van de laatste dagen kleiner geworden, maar zeker niet voorbij.

,,De situatie is iets verbeterd, maar het gevaar is zeker nog niet geweken'', aldus een woordvoerster van het Waterschap Rivierenland. ,,Krijgen we een droogte periode van twee of drie weken, dan zullen we zullen we waarschijnlijk alsnog maatregelen moeten treffen.''

Niet sproeien

Twee weken geleden waarschuwde het waterschap voor het mogelijk droogvallen van de singels in de Waalsprong, zelfs na het inzetten van extra pompen. Omwonenden zouden dan bijvoorbeeld hun tuinen niet meer kunnen sproeien met het oppervlaktewater. Ook bestaat er kans op het ontstaan van stankoverlast.

Dankzij regenval in delen van Duitsland en Frankrijk is de waterstand van de rivieren licht gestegen en dat heeft ook invloed op het grondwaterpeil. Maar een garantie dat de singels deze zomer niet droogvallen kan het waterschap niet geven.

Het wachten is op de aanleg van de Oosterhoutse Plas. Pas dan beschikt de nieuwe woonwijk over een compleet zelfstandig opererend netwerk van plassen en singels. Geschikt om zowel waterovervloed als watertekorten in het gebied te reguleren. De plassen fungeren daarbij als buffer.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.