Volledig scherm
Re-enactors en bezoekers op de fraai paars gekleurde Mookerheide. © David van Haren

Dromen van festival rond Slag op de Mookerheide

MOOK - Een beeld krijgen van hoe het eraan toe moet zijn gegaan in 1574, tijdens de roemruchte Slag op de Mookerheide? Dat kon dit weekeinde.

Een groep van zo’n twintig re-enactors had zaterdag op het terrein bij het huis De Swaere Noodt aan de Rijksweg tussen Plasmolen en Mook, aan de voet van de hei, een kampement opgeslagen. Ook demonstreerden ze wapentuig aan een gezelschap van tachtig belangstellenden, onder wie zo’n twintig kinderen.
Op 14 april 1574 kwamen duizenden soldaten om tijdens de Slag op de Mookerheide, tijdens gevechten tussen de huurlingen van Willem van Oranje en de Spanjaarden.

Festival

Organisator Theo van Brunschot van Stichting Huys te Moock, die de zaterdag aftrapte met een lezing, kijkt tevreden terug. Op wat de eerste keer was om zo mensen mee de - nu fraaie paarse - hei op te nemen en te vertellen in woord en beeld wat zich zoal heeft afgespeeld in deze streek tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). ,,We willen dit volgend jaar weer houden, mogelijk iets groter van opzet. Onze droom is dit uit te laten groeien tot een festival’’, aldus Van Brunschot.

Natuurmonumenten

Wie zaterdag gemist heeft, krijgt binnenkort al een herkansing. Op zondag 15 september houdt Natuurmonumenten een excursie over de Slag. Aanmelden is wel verplicht.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.