Ducttape-actie geslaagd: Keizer Karelplein krijgt nieuwe lijnen op fietspad

VideoNIJMEGEN - Het experiment met de rol ducttape op het Nijmeegse Keizer Karelplein heeft zijn vruchten afgeworpen. En snel ook: nog deze week laat de gemeente Nijmegen extra witte lijnen schilderen op het fietspad op de rotonde.

Dat moet de oplossing zijn voor opstoppingen bij de afslag naar de Oranjesingel. Die ontstaan doordat de meeste fietsers voor het stoplicht samendrommen om rechtdoor te gaan. Fietsers die rechtsaf moeten, worden zo gedwongen over het gras te gaan.

Met een rol ducttape kaartte gedragswetenschapper Dirkje van der Ven met twee collega's de onhandige situatie aan. Daarbij gaven ze meteen de oplossing, door een paar extra lijnen te trekken met wit ducttape. Ze testten het uit en lieten het zien in een overtuigend filmpje. Dat werd vrijdag op internet gezet en vaak bekeken.

Morgen schilderen

Volledig scherm
Dirkje van der Ven met de rol ducttape op het Keizer Karelplein. © Gerard Verschooten

De oplossing werd warm ontvangen in Nijmegen. ,,We zijn heel blij met het initiatief van de dames’’, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Als het morgen mooi weer is, gaan we meteen die lijnen schilderen. En als het morgen niet lukt, dan zo snel mogelijk, zodra het weer het toelaat.’’

Van der Ven is blij verrast dat Nijmegen hun plan overneemt en zo snel uitvoert. ,,Echt waar, zo snel? Geweldig! Het gaat vaak wat langzamer bij gemeenten. We zagen al wel een brief van de VVD langskomen dat zij een onderzoek wilden naar de uitwerking ervan.’’

Gratis advies

Tijdrovende onderzoekjes en vergaderingen bij overheden zijn Van der Ven en haar twee compagnons wel gewend met hun bureau SHIFT. Daarmee adviseren ze bedrijven, instellingen en overheden over gedragsverandering, onder meer in het verkeer. Soms dus ook ongevraagd, zoals hier in Nijmegen.

De gemeente heeft het trio niet eens gesproken voordat ze hun gratis advies overnamen. De woordvoerder: ,,We gaan de dames nog wel even bedanken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.