Volledig scherm
In afwachting van para's op Klein Amerika, die niet zouden komen. © Joop Verstraaten

Duizenden wachten tevergeefs: landing para's in Groesbeek afgelast

GROESBEEK – Duizenden mensen uit Groesbeek en omgeving hebben zondagochtend bij Klein Amerika tevergeefs gewacht op de landing van de parachutisten van de Parachute Group Holland. 

Rond 9.00 uur hadden ze moeten landen, maar toen kwam de mededeling dat de Dakota C47 niet had kunnen opstijgen vanaf Eindhoven. Het was daar te mistig. 

Voor de massaal toegestroomde toeschouwers was dat een bittere pil. De meesten waren extra vroeg opgestaan op de herdenkingssprong mee te maken. Om 9.00 uur stonden ze gereed: het was droog en het waaide niet zo hard als de dagen ervoor. En toen werd toch duidelijk dat de Dakota niet had kunnen opstijgen. De toeschouwers gingen in drommen weer naar huis.

Definitief afgelast

Toch werd om 10.00 uur nog eens gekeken in Eindhoven of de Dakota niet alsnog kon opstijgen, om richting Groesbeek te vertrekken. Maar om vijf voor tien kwam het bericht dar de paradropping  definitief was afgelast vanwege de mist in Eindhoven. Inmiddels was het ook gaan regenen in Groesbeek.

Klein Amerika was het heuvelachtige terrein waar ook in 1944 de geallieerde para's massaal werden gedropt.

Ook de herdenking rondom de Slag om Overloon ging niet door. Eerder was het tijdstip al vervroegd van zondagmiddag naar zondagmorgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.