Volledig scherm
Het fietspad is weer afgesloten. © Joop Verstraaten

'Duurste fietspad van de regio' dicht voor herstel reptielentunnels

GROESBEEK - Het betonnen fietspad door de spoorkuil in Groesbeek is deze week overdag van de Dr. Visscherlaan tot aan de Bisseltsebaan afgesloten voor fietsers. Het veelbesproken fietspad is dicht tussen 07.00 en 16.00 uur zodat de amfibietunnels onder het fietspad hersteld kunnen worden.

Er zijn negen tunneltjes verzakt: daarvan zijn er de afgelopen dagen al vijf hersteld. De tunnels waren ingezakt als gevolg van het feit dat de betonnen platen die het fietspad vormen door het warme weer eerder dit jaar uitgezet waren. Verwacht wordt dat eind van de week het fietspad weer vrijgegeven kan worden.

Op drie plaatsen staan er momenteel verkeersregelaars op het fietspad om de fietsers erop te wijzen dat ze een andere route moeten nemen. Volgens een van de verkeersregelaars is bij de herstelwerkzaamheden een dode hagedis aangetroffen alsmede de staart van een andere hagedis.  

Drempels

Hoewel de zandhagedissen de tunnels nog steeds kunnen gebruiken, laat Berg en Dal ze vooral herstellen vanwege het fietscomfort. Enkele tunnels zijn namelijk hoger komen te liggen dan het fietspad, waardoor een soort drempels zijn ontstaan. 

De verkeersregelaars laten weten dat over enkele maanden het fietspad weer dicht zal moeten omdat er extra schermen en eventueel extra tunnels moeten komen. Tot nog toe zijn dit jaar op het fietspad twaalf zandhagedissen (beschermde diersoort) doodgereden. Dat ondanks de reptielenschermen en -tunnels over een lengte van 750 meter, die de gemeente Berg en Dal 100.000 euro hebben gekost.

Extra maatregelen

RAVON, Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) en gemeente spraken eerder af bij vijftien dode zandhagedissen per jaar te overleggen over aanvullende maatregelen. RAVON en WMG verwachten dat dit jaar nog minstens drie hagedissen ten prooi vallen aan fietsers, dus moeten er conform afspraak extra maatregelen (schermen en tunnels) genomen worden.

 Volgens Creemers van de RAVON werken schermen en  de amfibietunnels wel degelijk. Toen die er nog niet waren, schatte RAVON het aantal slachtoffers op 75 per jaar. ,,Op een populatie van 200 tot 400 zandhagedissen was dat te veel.’’

Aan de opening van het pad ging een juridische strijd tussen gemeente en rijk vooraf, omdat geen ontheffing was aangevraagd. Het fietspad was daarom in de zomer van 2016 al afgesloten. Pas nadat er schermen en tunnels aangelegd waren, mocht het pad weer open.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.