Volledig scherm
stockbd file regen © Thinkstock

Dwarslaesie na botsing op A50; OM eist werkstraf

DEN BOSCH/ NIJMEGEN - Met een harde klap reed een 26-jarige automobilist uit Nijmegen op de ochtend van 14 december op de A50 tussen Uden en Veghel achterop een stilstaande file. De bestuurster van de auto voor hem liep een dwarslaesie op.

Officier van justitie Geerte Burgers verweet de man deze vrijdagmiddag 'aanmerkelijk onoplettend rijgedrag'. Ze eiste daarom een werkstraf van 80 uur en zes maanden voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. 

De automobilist,  op weg was naar zijn werk in Best, verklaarde dat het verkeer bij Uden ook al had stilgestaan. Plots kon er weer worden doorgereden. Hij reed naar eigen zeggen 70 kilometer per uur toen plots de remlichten van zijn voorganger brandden. Hij probeerde nog tevergeefs naar links uit te wijken. Hij reed achterop de wagen voor hem. 

Gebroken halswervels

De bestuurster daarvan raakte zwaargewond. Ze liep twee gebroken halswervels op die met schroeven op hun plaats werden gezet, enkele verschoven wervels en kapotte tussenwervelschijven die operatief verwijderd werden. Eén stuk drukt op haar keel en kan niet verwijderd worden. De vrouw liep een dwarslaesie op maar heeft sinds kort haar werk als cardioloog toch weer gedeeltelijk kunnen oppakken. 

Durf

De advocaat van de autobestuurder, Trudy Verheijen, wees erop dat haar cliënt zijn baas om ander werk heeft gevraagd zodat hij niet meer dagelijks langs de plek van het ongeval hoeft. Aanvankelijk durfde hij helemaal niet meer te rijden en hij heeft nog steeds moeite om in het donker achter het stuur te kruipen.
 Zij vroeg de rechtbank om een geldboete van 1.000 euro op te leggen en een voorwaardelijk rijverbod van drie maanden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.