De aftrap van 024 Geschiedenis in de Stevenskerk in Nijmegen.
Volledig scherm
De aftrap van 024 Geschiedenis in de Stevenskerk in Nijmegen. © DG

Een weekend kijken door bril van geluk

Nijmegen - Hoe gelukkig was Nijmegen in het verleden? En wie was dan gelukkig, welke groepen?

Vragen die de zaterdag en zondag centraal staan bij de manifestatie 024 Geschiedenis op diverse plekken in de stad , zoals bijvoorbeeld in de Stevenskerk. Daar werd vrijdagavond een bijzonder pop-up museum geopend. Een kleine dertig historische groepen, maar ook natuurorganisaties, musea en de historische tuinderij Warmoes tonen daar 'hun geluksmoment'.

Anno 2017 is Nijmegen een gelukkige stad, betoogde hoogleraar stadsgeschiedenis Dolly Verhoeven in de openingslezing. Uit recent onderzoek van de Atlas Nederlandse Gemeenten is dat ook gebleken: 85 procent van de Nijmegenaren vindt zich gelukkig.

Dwang

Maar zulke onderzoeken waren er bijvoorbeeld niet in de Romeinse tijd. Ja die Romeinen brachten hier werk, handel, zorgden voor stadswijken. ,,Maar ze zetten mensen ook onder druk , zorgden voor dwang. Niet voor niets kwamen de Bataven in opstand 69 na Chr. , staken de stad ook in brand.’’

Over geluk kan dus gesteggeld worden, betoogde Verhoeven. ,,Achteraf kun je anders naar geluk of ongeluk kijken.’’

Smikkeltocht

In Nijmegen kan dit weekeinde hier zijn eigen oordeel over vellen. Een veertiental activiteiten bieden daarvoor de kans. Ze variëren van gelukswandelingen door de stad tot een historische smikkeltocht en diverse lezingen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.