Volledig scherm
PREMIUM
Rob Jaspers. © Mariska Hofman

Eenzaamheid is een groeiend probleem

columnEenzaamheid. Het is een groeiend probleem. Het viel me onlangs ook weer op in de nieuwe wijkmonitor van de gemeente Nijmegen. Het is opvallend hoe vaak mensen in Dukenburg en Lindenholt laten weten, dat ze zich eenzaam voelen.

We willen in Nederland dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Maar dat pakt dus niet altijd goed uit. Veel ouderen zijn gewoon niet in staat zelfstandig hun huishouding te voeren.

Hun sociale netwerk is vaak klein en na het overlijden van de partner gaat het in te veel gevallen snel bergafwaarts, constateerde de GGD vorig jaar nog. Die eenzaamheid blijft vaak verborgen voor de omgeving. Vooral omdat veel mensen het moeilijk vinden zelf contact te leggen. Ze zitten letterlijk opgesloten in hun huis.

Het is dan ook goed dat medewerkers van de Stichting Welzijn Ouderen Nijmegen al enkele jaren op pad gaan om 75-plussers te bezoeken. Het is ook mooi dat steeds meer buurtcentra gezamenlijke avondmaaltijden organiseren onder de noemer Soepie Doen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.