Volledig scherm
De voormalige spoorwegloods aan de Ooysedijk wordt sinds kort bewoond. © Flip Franssen

Eerste bewoners in karakteristieke spoorwegloods Ooysedijk

NIJMEGEN - Het was ooit een buizenfabriek, er zaten tal van metaalbewerkingsbedrijven en er werden in een ver verleden nog fietsen gemaakt. Maar sinds kort zijn er huizen in de karakteristieke spoorwegloods aan de Ooysedijk in Nijmegen. De eersten worden sinds enkele weken bewoond. 

In de gerenoveerde loods zijn negen woningen gemaakt: zeven kleinere en twee grotere. ,,Het is natuurlijk een perfecte plek. Je zit middenin de natuur, maar je bent ook zo in de stad. Ik krijg een trots gevoel als ik er voorbij loop, vind het heel bijzonder dat de woningen na al die jaren af zijn’’, zegt eigenaar van de loods Rob Huijbers. 

Metaalbewerkingsbedrijven

Het gebouw stond in 1879 nog op het stationsplein en deed jarenlang dienst als locomotievenloods. Rond 1900 werd het imposante gebouw naar de Ooysedijk verplaatst. ,,Sindsdien heeft er van alles in gezeten. Een buizenfabriek, fietsfabriek en meerdere metaalbewerkingsbedrijven’’, zegt Huijbers. Zijn vader kocht de monumentale loods in de jaren zestig en had er een metaalconstructiebedrijf. Een aantal jaar later nam Huijbers de loods en het bedrijf over, tot hij daar eind jaren negentig mee stopte. 

Opslagplaats

In de jaren daarna was het pand, met een oppervlakte van zo'n 1.100 vierkante meter, vooral een opslagplaats. Het gebouw werd met de jaren steeds minder gebruikt en verloederde. Al in 2011 is begonnen met de renovatie van het pand en het creëren van de woningen. De oude loods is hierbij helemaal uit elkaar gehaald en er werd een nieuwe fundering gelegd. 

Met de opbouw is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de monumentale onderdelen. 

Volledig scherm
Verhuizers aan het werk. © Flip Franssen
  1. Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuilplaats'
    PREMIUM
    Ooggetuigen van de oorlog

    Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuil­plaats'

    Eindelijk lijkt het uur van de bevrijding aangebroken. Op deze stralende ochtend van zondag de 17de september gaan de mensen naar de kerken. Sommige mannen aarzelen uit angst opgepakt te worden. Rond half elf beginnen gerichte bombardementen op Duitse stellingen. Aan het begin van de middag springen de Amerikaanse parachutisten boven Groesbeek uit de vliegtuigen. De Duitsers trekken zich terug in het centrum. De Nijmegenaren wachten gespannen af. Er heerst een gevoel van euforie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.