Volledig scherm
PREMIUM
,,Hoe eerder je hulp biedt, hoe groter de kans dat je negatieve psychische gevolgen voorkomt”, zegt Hélène Rigter van ggz-instelling Indigo. © Getty Images

Eerste Hulp bij psychische klachten: conciërge, docent of voetbalvrijwilliger kan erger voorkomen

NIJMEGEN - Zoveel mogelijk mensen in de regio Nijmegen moeten leren lichte psychiatrische problemen te signaleren. Daar is nu een cursus voor. Niet alleen voor hulpverleners, maar ook voor anderen, zoals vrijwilligers van de voetbalclub of buurthuis.

Door ook buiten de kring van professionele zorgverleners ‘ogen’ en ‘oren’ te mobiliseren, kunnen veel vaker in een vroeg stadium klachten worden herkend én verholpen. ,,Hoe eerder je hulp biedt, hoe groter de kans dat je negatieve psychische gevolgen voorkomt”, zegt Hélène Rigter van ggz-instelling Indigo. 

Die heeft een nieuw cursusprogramma ontwikkeld: Mental Health First Aid (MHFA). Gemeenten uit de regio’s Nijmegen en Rivierenland kopen de cursus in om aan te bieden. Dat gebeurt in samenwerking met de grootste ggz-zorgverlener in dit gebied: Pro Persona. Schuldhulpverleners, buurtbemiddelaars, wijkagenten, baliemedewerkers van bijvoorbeeld de Nijmeegse Stadswinkel, conciërges van woningcorporaties, maar ook vrijwilligers van de voetbalclub of buurthuis komen in aanmerking. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.