Volledig scherm
De sauna in Overasselt. © ANP

Eigenaar sauna Nederasselt wist van tot voor kort draaiende camera's

UpdateNEDERASSELT - De leiding van Sauna & Beauty Oase wist dat er tot en met afgelopen donderdag 8 maart een draaiende camera stond in het complex in Nederasselt bij Nijmegen. Eerder had de directie te kennen gegeven geen weet te hebben van een nog verborgen, laat staan in gebruik zijnde camera die de politie dit weekend vond in het bedrijf. Ook bleek toen dat er nog drie beveiligingscamera's hingen.

De zaak kwam vorige week aan het rollen toen bleek dat er naaktbeelden van handbalsters op internet circuleerden. Die beelden kwamen uit de sauna in Nederasselt en waren volgens eigenaar Erik van Ingen Schenau al meer dan twee jaar oud. Na een dreigmail van een onbekende hacker die beelden openbaar  te maken had de eigenaar, naar eigen zeggen, nog dezelfde dag alle camera's in zijn sauna ontmanteld. Die bewering is dus onjuist gebleken. 

De politie verdenkt een man uit Drachten van het plaatsen van de beelden. Hoe hij aan die filmpjes kon komen wordt nog uitgezocht.

Inmiddels zijn er meer filmpjes uit Nederasselt opgedoken. De sauna gebruikte de camera's naar eigen zeggen om bezoekers te beschermen tegen diefstal en het eigen personeel tegen ongewenste intimiteiten. De laatste camera is donderdag uitgezet. Volgens de eigenaar van de sauna kon alleen de directie filmbeelden bekijken. Dat is nooit zonder reden gebeurd, zegt hij. ,,In het verleden was er een aantal keren aanleiding om de beelden terug te kijken’’, schrijft hij in een verklaring op de website van de sauna en op Facebook. 

Woedend

Saunabezoekers wisten dat er camerabewaking was, stelt de directie. Maar op internet zijn veel bezoekers woedend dat ze zonder medeweten naakt zijn opgenomen. Ook de politie wordt overspoeld met reacties. Er is een speciaal meldpunt geopend voor saunagasten die zich benadeeld voelen.

De politie onderzoekt onder meer of de Nederasseltse beelden echt zijn gehackt of dat de eigenaar ze mogelijk zelf heeft geplaatst. De sauna deed in januari en vorige week aangifte van hacken. Ook de strafbaarheid van het ophangen en inschakelen van verborgen camera's wordt onderzocht, zegt een politiewoordvoerster. ,,Wij hopen dat de politie snel achterhaalt wie verantwoordelijk is voor dit enorm vervelende voorval’’, laat de saunadirectie via de sociale media weten.

Directeur Van Ingen Schenau zegt zich op advies van zijn advocaat niet meer te uiten over de kwestie. Telefonisch is hij niet meer bereikbaar en ook zijn voicemail heeft hij uitgezet.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Radboud Universiteit stuurt phishing-mail naar studenten en medewerkers: Trappen ze erin?

    Radboud Universi­teit stuurt phis­hing-mail naar studenten en medewer­kers: Trappen ze erin?

    NIJMEGEN - Alle studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit kregen onlangs een mailtje: ‘Uw mailbox is bijna vol. Om te voorkomen dat uw mailbox niet meer bereikbaar is voor uzelf en voor anderen die u willen mailen, adviseren we u dringend extra ruimte aan te vragen.’ De e-mail riep op dit zo snel mogelijk te doen door op een link te klikken en hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.