Volledig scherm
Mieke Bielschowsky en Piet van Eekelen maken een eerste ritje op de duofiets. Foto Theo Peeters © Theo Peeters

Eindelijk weer op de fiets

MOLENHOEK - Mieke Bielschowsky kan weer doen waar ze zo van houdt: fijn een stukje fietsen. Ondanks haar reuma en evenwichtsstoornissen. Haar 'reddende engel': een gloednieuwe duofiets, beschikbaar voor alle inwoners van Mook, Molenhoek, Middelaar en Plasmolen.

Hij staat kant en klaar, gloednieuw te glanzen op de oprit bij Piet en Mimi van Eekelen in Molenhoek. Op maat gemaakt voor het lieve sommetje van 8.000 euro. Met elektrische ondersteuning. ,,Hij is prachtig", zegt Mimi, ,,al wil ik nog wel een paar kleine dingetjes aanpassen. Zo zit er alleen op het linker achterspatbord verlichting. Die moet er rechts ook op komen."

Het idee ontstond een jaar geleden toen Bert Janssen van de Algemene Hulpdienst Mook, Molenhoek, Middelaar, het liet  vallen bij de Dorpsraad Molenhoek. Een fiets waarop twee personen naast elkaar zitten. Daardoor kunnen ook mensen die niet meer, of moeilijk op een fiets kunnen stappen, er weer eens tussenuit. Een duofiets zoals die er ook al is in een aantal andere plaatsen in de regio.  Denk aan Overloon, Millingen, Beek. Daar gingen Piet en Mimi van Eekelen dan ook ook vaak te rade, toen zij de uitvoering van het plan op zich namen. Mimi van Eekelen: ,,In al die plaatsen bleek de animo groot. Het biedt mensen de kans er weer eens op uit te trekken. Maar het brengt mensen ook bij elkaar. Het sociale aspect is wat ons betreft net zo belangrijk als dat stukje fietsen." 

Hoewel de fiets een flinke duit kost, was het geld bij elkaar krijgen niet het grootste probleem. Piet van Eekelen: ,,Daarvoor hebben de Stichting Arnold Uleyn en woningbouwvereniging Destion gezorgd." Arnold Uleyn (1926-2013) was tot aan zijn pensionering als docent verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn nalatenschap werd ondergebracht in de stichting die zijn naam draagt. Het geld wordt gebruikt om initiatieven te ondersteunen 'ter bestrijding van eenzaamheid'.  

Kandinsky

Van Eekelen: ,,Heb je die fiets dan ben je er nog niet. Je moet hem bijvoorbeeld ergens stallen, er moet een sleutel zijn van een stalling, er moet onderhoud gepleegd kunnen worden." De oplossing daarvoor werd uiteindelijk gevonden in een helpende hand van het Kandinsky-college in Molenhoek. Dat zette achter een hek een tuinhuis neer, waarin de fiets gestald wordt. 

Ondertussen maakt Mieke Bielschowsky zich op voor een proefrit, met Piet van Eekelen. Blij verrast ziet zij dat het stoeltje voor de passagier gedraaid kan worden. ,,Dat maakt opstappen een stuk makkelijker." Nu gaat het nog om een proefritje. Maar straks? Bielschowsky: ,,Graag het bos in, of het pontje over, naar Cuijk".

Wie gebruik maakt wil maken van de fiets kan dat doen met een bekende of familielid, maar als die niet voorhanden zijn, zijn er ook vrijwilligers die graag mee opstappen. 

Reserveren van de duofiets kan op   ahdmmm.nl, klik op 'duofiets'. 

Quote

Er moet ook rechts verlich­ting komen.

Mimi van Eekelen , Duofiets Mook en Middelaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.