Volledig scherm
PREMIUM
Geen klassiek klaslokaal, maar een 'gepersonaliseerde werkplek' voor iedere leerling. © de gelderlander

Eindexamen doen zonder vaste lessen en zonder huiswerk

AgoraNIJMEGEN/ROERMOND - Leerlingen maken zelf uit wat ze willen leren, huiswerk hoeven ze niet te maken. De Gelderlander nam een kijkje op de Agora-school in Roermond waar dit vernieuwende onderwijsconcept 3 jaar geleden startte. De Montessori Colleges in Nijmegen en Groesbeek krijgen vergelijkbare afdelingen. 

Agora-onderwijs
Agora is een onderwijsvorm zonder klassen, cijfers en huiswerk. Het is 'gepersonaliseerd onderwijs' waarbij elke leerling zijn eigen leerroute kiest en wordt begeleid door coaches en vakspecialisten.
Naast de Montessori-scholen in Nijmegen en Groesbeek starten komend schooljaar ook scholen in Culemborg, Zevenaar en Heythuysen met Agora-onderwijs.
In Roermond staat sinds 3,5 jaar de enige school in Nederland die tot dusver deze vorm van onderwijs aanbiedt.

Het zijn op het eerste gezicht leerlingen als alle anderen. Op de vraag van schoolcoach Frances Theelen wie de koffie en koekjes wil verzorgen voor de aanstaande ouderavond, steekt niemand de vinger op. ,,Nou vooruit’’, zegt leerling Morgan na een lange stilte met zichtbare tegenzin. ,,Ik doe het wel.’’

Toch is snel duidelijk dat deze school - de Agoraschool in Roermond - in veel opzichten weinig lijkt op de middelbare school zoals de meeste mensen die kennen. Het begint al met het ontbreken van een zoemer die het begin van de lessen aankondigt. 

Lessen? Klassikale bijeenkomsten zijn behalve de gezamenlijke dagelijkse groepsstart - officieel: dagstart -  van de schooldag  schaars. Op het Agora geen standaardvakken als Wiskunde, Natuurkunde of Duits.  Mavo-, havo- en vwo-leerlingen van alle leeftijden zitten dwars door elkaar. 

,,Hoe verschillender, hoe meer we van elkaar kunnen leren’’, legt Theelen de achterliggende gedachte uit. ,,Praktische instelling, zorgzaamheid en creativiteit vinden wij niet meer of minder belangrijk dan een hoog IQ.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.