Volledig scherm
Henk en Trudi Hanssen stoppen na 40 jaar. Foto Paul Rapp © Paul Rapp

Elektrowinkel Hanssen sluit:
einde van Millings tijdperk

MILLINGEN - Henk Hanssen en zijn vrouw Trudy stoppen na veertig jaar met hun elektrozaak in Millingen. Volgende week zaterdag, klokslag 17.00 uur, zullen ze samen de voordeursleutel van hun winkel aan de Heerbaan omdraaien. Voor de laatste keer.

Het is Henk Hanssen (68) niet gelukt een overnamekandidaat te vinden. En dat doet zeer. ,,Het is jammer dat de zaak nu stopt, puur vanwege mijn leeftijd. Ik heb vier man personeel. Die hebben allemaal een nieuwe baan. Als ik door was gegaan, had ik een vijfde medewerker aan moeten nemen. We hebben het hartstikke druk."

Ook in de laatste dagen is het een komen en gaan van klanten. Het witgoed is de deur al uit. Trouwe klanten kopen nog snel een stofzuiger, brengen een bosje bloemen, geven de baas een afscheidszoen, of uiten hun bezorgdheid. ,,Mensen moeten nu voor apparatuur en reparaties naar Nijmegen, of Groesbeek. Dat is vooral lastig voor ouderen." 

Met het vertrek komt er een einde aan een tijdperk voor Millingen. Veertig jaar geleden betrokken Henk en Trudy (67) de winkel in het hart van het dorp. Maar de Hanssen-historie gaat verder terug. Vader Johan voorzag na de oorlog de polderbewoners van radio's. ,,Elke week maakte hij er één en verkocht hij er één. Er was grote behoefte aan. De Duitsers hadden alle radio's in beslaggenomen. Apparaten die mensen in de grond hadden verstopt, waren onbruikbaar, nadat het land hier onder water was gezet."

Toen Hanssen in 1978 van zijn vader het winkelpand overnam, waar hij en Trudy tot zeven jaar geleden ook woonden, wist hij één ding zeker: ,,We moesten véél producten hebben. Millingen was, zeker in het begin, een soort enclave. Ik wilde de klanten zo weinig mogelijk 'nee' verkopen." 

Vraagbaak

Hanssen is een reparateur, een vraagbaak, maar bovenal een rasverkoper. Soms kwamen klanten voor een batterij en gingen ze naar huis met een televisie. 

,,Mensen kopen nu een tv, steken de stekker in het stopcontact, en hup, ze kunnen kijken. Als mensen vroeger een tv kochten, ging ik zonder bescherming hun dak op om de antenne te installeren." 

Hij zag ze in de winkel allemaal voorbijkomen. De eerste kleuren-tv's - 'Van die bakbeesten die je met twee man moest tillen', de eerste videobanden, de modernste computers. ,,Ik heb tot het laatst cursussen gevolgd om bij te blijven. Ik lees nooit een boek, alleen vakbladen."  

Had de winkel geen concurrentie van internet? ,,Nee, je moet de techniek omarmen. Facebook? Ideaal. Laatst nog een beertender verkocht aan iemand uit Parijs." 

Natuurlijk doet het afscheid van zijn levenswerk pijn. Het pand staat binnenkort te koop. Maar Hanssen beseft dat dit het juiste moment is om te stoppen. ,,Het is mooi geweest. Mijn dochter woont in Amsterdam. Ik zie mijn kleinkinderen te weinig. De begraafplaats ligt vol met mensen die dachten dat ze onmisbaar waren. Ik wil daar voorlopig nog niet bijhoren."  

Quote

Ik zie mijn kleinkinde­ren te weinig

Henk Hanssen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Radboud Universiteit stuurt phishing-mail naar studenten en medewerkers: Trappen ze erin?

    Radboud Universi­teit stuurt phis­hing-mail naar studenten en medewer­kers: Trappen ze erin?

    NIJMEGEN - Alle studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit kregen onlangs een mailtje: ‘Uw mailbox is bijna vol. Om te voorkomen dat uw mailbox niet meer bereikbaar is voor uzelf en voor anderen die u willen mailen, adviseren we u dringend extra ruimte aan te vragen.’ De e-mail riep op dit zo snel mogelijk te doen door op een link te klikken en hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.