Volledig scherm
In Nijmegen is het aantal kinderen in een instelling in amper twee jaar enorm toegenomen. © Shutterstock

Explosieve groei aantal Nijmeegse kinderen in instelling

NIJMEGEN - Het aantal kinderen dat in een instelling woont, is in Nijmegen enorm toegenomen. Met bijna 100 kinderen in amper twee jaar tijd. Dat is een stijging van 35 procent, veel meer dan het landelijk gemiddelde.

Kinderen verhuizen naar een zorginstelling als het thuis niet veilig is, of ze zorg nodig hebben die thuis niet kan worden gegeven. 

Begin 2016 woonden 265 Nijmeegse kinderen in een instelling, eind 2017 360. Uit de analyse die de gemeente heeft gemaakt, blijkt dat bovendien vaker gebruik wordt gemaakt van zwaardere en dus duurdere zorgplekken in instellingen. De kosten voor wat 'jeugdhulp met verblijf' wordt genoemd, zijn hierdoor sinds het eerste kwartaal van 2016 met 2 miljoen gestegen tot 15,5 miljoen euro.

Tussenvorm

Wat bij de explosieve stijging waarschijnlijk een rol speelt, is dat de gemeente erg goed is geworden in het opsporen van gezinnen met problemen. De uitdijende wachtlijsten bij de sociale wijkteams wijzen hier ook op. Om de groei te remmen, wordt onder andere geprobeerd vaker een tussenvorm te vinden, zodat kinderen niet naar een zorginstelling hoeven, maar bijvoorbeeld met zorg in de wijk toch thuis kunnen blijven wonen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.