Youri Appelo, curator van Expoplu voor het kunstwerk Cooking The New Planet.
Volledig scherm
Youri Appelo, curator van Expoplu voor het kunstwerk Cooking The New Planet. © Gerard Verschooten

Expoplu toont het nieuwe engagement in de kunst

NIJMEGEN - Een werkbijdrage van het Mondriaan Fonds, aandacht van kunstkenners: het gaat goed met Expoplu. Drijvende kracht is de jonge curator Youri Appelo. 

Kunst om de kunst, daar doen ze niet aan bij Expoplu in Nijmegen. Het kunstpodium laat werken zien die ergens over gaan. Kunst die aanzet tot nadenken. ,,We stellen onderwerpen van de 21ste eeuw ter discussie’’, aldus curator Youri Appelo.

In de presentatieruimte is veel te doen de laatste tijd. Niet alleen tentoonstellingen, ook filmvertoningen en debatten. Bijvoorbeeld tussen filosofen en kunstenaars. Maatschappelijk engagement leeft weer en Expoplu laat dat zien.

Kunstkenners

Appelo, sinds een jaar verantwoordelijk voor de programmering, heeft een samenhangende visie geformuleerd en weet de juiste mensen aan te trekken: van internationale voorlopers tot regionaal talent. De exposities en evenementen eromheen trekken publiek en de aandacht van kunstkenners.

Mede hierom heeft Expoplu een subsidie van 10.000 euro gekregen van het Mondriaan Fonds. Het stimuleringsfonds heeft het over ‘een experimentele praktijk en een onafhankelijke en wendbare houding’. De jonge curator kan zijn beleid voortzetten en kwaliteit in huis halen.

Actuele thema's

Appelo selecteert kunstenaars die aan de slag gaan met actuele thema’s. Zo was er in juni een tentoonstelling waarbij beeldend kunstenaars de veranderende ideeën over gender onderzochten.

De expositie die deze week nog te zien is, heet Alternative Truths. Het begrip ‘post-truth’ is in 2016 uitgeroepen tot het internationale woord van het jaar door Oxford Dictionaries. Het gaat erover dat publieke opinie tegenwoordig vooral bepaald wordt door persoonlijke ideeën en emoties en minder door objectieve feiten. Denk aan de discussies over nepnieuws en onwaarheden die als ‘alternatieve feiten’ worden gebracht.

Nieuwe invalshoek

,,Kunstenaars kunnen bijdragen aan het debat over hedendaagse vraagstukken’’, zegt Youri Appelo. ,,Zij zijn in staat om dingen vanuit een nieuwe invalshoek te laten zien. Dat is nodig in een tijd waarin de verdeeldheid toeneemt en de standpunten verharden.’’

Deze geëngageerde houding past bij de locatie en de geschiedenis van Expoplu. Die is onderdeel van de voormalige Paraplufabriek, ooit een bekend kraakpand. Inmiddels al lang een legaal woonwerkpand. Wel altijd een plek gebleven waar ruimte is voor maatschappijkritiek.

Alternatieve organisaties

,,Exploplu is geen eiland’’, vervolgt Appelo. ,,We werken samen met andere alternatieve organisaties in de regio zoals kunstenaarscollectief en platenlabel Broken Toaster Records en WALTER, een boekhandel en debatcentrum in Arnhem.’’

Over de volgende tentoonstelling wil de curator nog niet niet al te veel kwijt. ,,We gaan in elk geval iets met klimaatverandering doen en het menselijk aspect daarbij.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.