Afgelopen week werden bezoekers van de Nijmeegse markt al nadrukkelijk gewezen op de geldende coronamaatregelen. Die worden morgen verder aangescherpt.
Volledig scherm
Afgelopen week werden bezoekers van de Nijmeegse markt al nadrukkelijk gewezen op de geldende coronamaatregelen. Die worden morgen verder aangescherpt. © Foto: Bert Beelen

Extra coronamaatregelen Nijmeegse zaterdagmarkt: méér ruimte én geen vrachtwagens op Kelfkensbos

NIJMEGEN - De Nijmeegse zaterdagmarkt neemt extra maatregelen tegen het coronavirus. Vanaf morgen komen kramen verder uit elkaar te staan. Ook worden marktvoertuigen zoveel mogelijk verbannen van de winkelzone op Kelfkensbos. 

Met de aangescherpte regels wil de gemeente meer ruimte creëren om coronaproof te kunnen marktshoppen. Dat blijkt uit een schrijven dat de kraamuitbaters hebben ontvangen.

Belangrijkste wijziging: kramen worden op Kelfkensbos verder uit elkaar gezet. De markt rekt zich zodoende uit richting Museum Het Valkhof.  Marktmeesters denken daarmee zo'n zes tot acht meter ‘diepte’ te winnen. Daardoor ontstaat voor bezoekers meer ruimte om zich aan de 1,5-meter-afstandsregel te houden.

Vrachtwagens op de Voerweg

Om ruimte te creëren zijn voertuigen van marktkooplui niet langer toegestaan op Kelfkensbos. Zij dienen op de Voerweg geparkeerd te worden. Alleen voor wagens die ‘noodzakelijk zijn voor bevoorrading of verkoop’ wordt een uitzondering gemaakt. 

Boete tot 4000 euro

Als marktondernemers overheidsrichtlijnen negeren, gaat niet de hele markt op slot, maar volgen individuele straffen. Zo kan een kraam die in overtreding is rekenen op directe sluiting en ‘een boete die kan oplopen tot 4000 euro'. Voor bezoekers die de fout in gaan geldt een maximum bekeuring van 400 euro.

De voorbije weken hoefden handhavers nog niet in actie te komen op de Nijmeegse weekendmarkt. Kooplui en winkeliers hielden zich goed aan de gemaakte afspraken. Wel was een fikse daling in opkomst en omzet te bespeuren.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.