Volledig scherm
© anp

Falende verkeerslichten oorzaak van verkeerschaos

NIJMEGEN - Falende verkeerslichten op de Canisius- en Oranjesingel in Nijmegen hebben donderdagochtend een zwaar verkeersinfarct veroorzaakt in en rond de stad. Van 7.00 tot 10.30 uur stond het verkeer vanaf knooppunt Ressen tot de Nijmeegse Waalbrug muurvast

Een paar ongevallen op de snelwegen rond Nijmegen maakten de chaos compleet: de stad was van alle kanten slecht bereikbaar.

De problemen met de verkeerslichten hebben alles te maken met de huidige werkzaamheden aan de belangrijkste doorgaande wegen in Nijmegen. De singels vanaf de Waalbrug tot het Keizer Karelplein krijgen ruimere fietsoversteken en nieuwe verkeerslichten.

Daarom heeft de gemeente tijdelijke verkeerslichten laten plaatsen op de Canisius- en aangrenzende Oranjesingel die donderdagochtend voor het eerst in werking waren gesteld. Maar die lichten deden niet wat ze doen moesten. ,,Ze stonden niet goed ingesteld en dat viel op korte termijn niet te verhelpen’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Gevolg: lange files.

Via informatieborden werden automobilisten vervolgens verwezen naar de nieuwe stadsbrug De Oversteek. Dat hielp nauwelijks, ook daar liep het vast.

De gemeente Nijmegen heeft de falende tijdelijke verkeerslichten inmiddels weg laten halen en de oude weer in werking gesteld. "De aannemer laat de software van de tijdelijke stoplichten repareren en dan worden ze maandag - ná de ochtendspits - nogmaals geplaatst.’’

 De tijdelijke verkeerslichten zijn zes weken nodig.

Werkzaamheden

Er zijn op dit moment veel werkzaamheden aan de doorgaande wegen en ringwegen in Nijmegen. Het is allemaal bedoeld om meer verkeer te kunnen verwerken. Zodat er alternatieven zijn als in het najaar de grote opknapbeurt aan de Waalbrug begint. Die klus duurt twee jaar. Onder meer het wegdek wordt vervangen.

De verkeerschaos van donderdagochtend werd zoals gezegd verergerd door snelwegongevallen, onder meer op de aansluiting van de A15 met de A325 , de weg tussen Arnhem en Nijmegen. Daarvan hadden vooral mensen last die richting Arnhem gaan. Bij knooppunt Ressen was vroeg in de ochtend nog een ongeluk. Een automobilist werd tijdens het rijden onwel en reed tegen een vangrail. De bestuurder raakte daarbij gewond en de afslag werd tijdelijk afgesloten.

Ook op de A73 stadinwaarts was de drukte het gevolg van een ongeluk. Dat zorgde voor stapvoets rijden stadinwaarts en was merkbaar vanaf de A50. De andere kant op was het dringen geblazen om de A50 op te komen bij het knooppunt Bankhoef. Dat was mogelijk een gevolg van een autobrand op de A59 bij Oss.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.