Volledig scherm
Fietsenzaak Wheels aan de Sint Annastraat is op last van burgemeester Hubert Bruls een maand gesloten. © Paul Rapp

Fietshandelaren in Nijmegen: aanpak
heling volkomen willekeurig

NIJMEGEN - De aanpak van heling van gestolen fietsen door politie en gemeente is volkomen willekeurig. Dat zeggen de tweedehandsfietsenverkopers in Nijmegen. 

De rijwielzaken verkeren naar eigen zeggen in grote onzekerheid sinds burgemeester Hubert Bruls op 4 juni Wheels Tweewielers aan de Sint Annastraat vier weken op slot deed. 

Wheels zou het zogenaamde opkopersregister - waarin élke tweedehands fiets moet worden geregistreerd - niet goed genoeg hebben bijgehouden. Een rondvraag langs tien andere fietsenzaken leert dat de helft al jarenlang niet is gecontroleerd door de politie. Agenten gingen wél op bezoek bij rijwielzaken in het stadscentrum en in Nijmegen-Noord, maar nauwelijks in andere delen van Nijmegen. 

Enkele fietsenwinkeliers die De Gelderlander sprak, vullen überhaupt geen opkopersregister in. 

Dezelfde problemen

Nijmeegse fietsenwinkels die het Digitale Opsporings Register (DOR) wel gebruiken, zeggen dat ze tegen dezelfde problemen aanlopen als Wheels: het inkloppen van gegevens is veel werk en door slecht leesbare framenummers is een fout zo gemaakt. De straf tegen Wheels noemen ze exorbitant. Johan Breuker, de eigenaar van Wheels, zegt dat de gedwongen sluiting hem 30.000 euro aan gederfde inkomsten kost. 

Volledig scherm
Op de voordeur bij Wheels hangen twee krantenartikelen met uitleg ove de kwestie. © Paul Rapp

Wheels heeft volgens de gemeente enkele fietsen te laat ingevoerd; ook zette de fietsenzaak eind december 2017 een fiets in het DOR die gestolen bleek. De zaak kreeg in 2016 al een waarschuwing voor een opstootje in de zaak tijdens een controle en wist volgens burgemeester Bruls dus dat ze sindsdien onder een vergrootglas lag.   

,,De ene winkel controleren en beboeten en de andere niet, dat roept inderdaad een beeld van willekeur op'', zegt ook Henny Sackers, hoogleraar sanctierecht in Nijmegen. ,,Maar: het sanctierecht kent géén gelijkheidsbeginsel. Voorbeeld: jij fietst door rood en krijgt een boete en op een andere kruising fietsen honderd mensen door rood en krijgt niemand een boete. Dan heb jij pech, net als Wheels in dit geval.''

Volgens de wet moet een sanctie wel evenredig en proportioneel moeten zijn, aldus Sackers: ,,Je mag een zaak niet harder mag straffen dan het doel waarvoor de sanctie bedoeld is. Of dat zo is, bepaalt de strafrechter.'' Wheels laat weten inderdaad naar de rechter te stappen.

In buurgemeenten maken ze geen halszaak van het opkopersregister. Arnhem gaat er volgens een woordvoerder pas iets mee doen als de minister dat verplicht. Beuningen neemt het DOR later dit jaar op in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), Wijchen heeft dat al gedaan. De gemeente Berg en Dal niet, maar daar zeggen ze dat de politie het gebruik van het DOR onder fietsenzaken inmiddels wel promoot. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.