Volledig scherm
De Waalbrug slibde afgelopen maandagavond helemaal dicht nadat op de A50 bij Ewijk de matrixborden uitgevallen waren. Al het omrijdende verkeer zorgde voor enorme vertragingen op de bruggen bij Nijmegen. © Erik van 't Hullenaar

Filedruk Gelderland explosief gestegen

NIJMEGEN - Het aantal files in Gelderland is dit jaar extreem toegenomen. De filezwaarte, zoals de ANWB de drukte op wegen noemt, is in deze provincie met 40 procent gestegen ten opzichte van de eerste negen maanden vorig jaar. Landelijk ligt die stijging gemiddeld op 20 procent.

Het is erg vaak raak, de afgelopen weken op de snelwegen in de regio. Het ene na het andere ongeval zorgt vrijwel dagelijks voor stilstaande auto's, en een extreem drukke ochtend- en avondspits. Gisteren nog was het mis op de A50, waarna de omliggende wegen helemaal vastliepen. Begin deze week stond het verkeer vast op de A73 bij Nijmegen, en slibden alternatieve routes dicht. Twee weken geleden zorgden aanrijdingen op de A12 en A50 bij Arnhem voor forse vertragingen.

Ergste komt nog

Het zal de komende maanden eerder regel dan uitzondering zijn, vreest de ANWB. De drukste periode van het jaar moet namelijk nog komen. ,,Het hele land barst al van de ongelukken", zegt Arnoud Broekhuis van de verkeersorganisatie. ,,En de maanden waarin weinig mensen op vakantie zijn, breken nu aan. In oktober is het nog herfstvakantie, maar in november wordt nauwelijks vrij genomen. Als factor weer en donkerte dan ook nog mee gaan spelen, dan staat ons het ergste nog te wachten."

Flinke groei

Quote

Gelderland scoort helaas erg hoog. Het zijn namelijk de provincies waar al veel verkeer was en nog veel drukker zijn geworden.

Arnoud Broekhuis, Woordvoerder ANWB

In deze provincie ziet de ANWB een flinke groei ten opzichte van vorig jaar. ,,Gelderland scoort helaas erg hoog", zegt Broekhuis. ,,Het zijn namelijk de provincies waar al veel verkeer was die nog veel drukker zijn geworden. Bovendien is het een provincie met veel doorgaand verkeer, vooral transport, van en naar Duitsland." En als de hoofdwegen vastlopen, weet de verkeersmanager, dan heeft dat enorme effecten op de omliggende wegen. Zo stonden er afgelopen maandag lange files op de Waalbrug en de Oversteek bij Nijmegen na een storing in de matrixborden boven de A50 bij knooppunt Ewijk.

Wat in de zomervakantie ernstige verkeershinder opleverde, was het grote onderhoud aan de A12/A50 tussen de knooppunten Waterberg en Grijsoord. De spoedreparatie aan de IJsselbrug bij Westervoort, begin vorige maand, zorgde ook voor veel files. Verder was er door het mooie weer meer recreatieverkeer, ook in de weekenden. Tot slot leidden de vele bermbranden, zoals die langs de A30 bij Ede begin augustus, tot extra oponthoud op de Gelderse wegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.