Volledig scherm
Het voormalige Intersportpand. © EIGEN FOTO

Flats op plek Intersport voor 'autoloze' bewoners

NIJMEGEN -  Bij nieuwbouw op de plek van het oude Intersport-gebouw in Nijmegen-centrum komen geen parkeerplekken voor de bewoners. Zij hebben straks ook geen recht op een parkeervergunning elders in het centrum. 

Normaal moet een bouwer  voor élke nieuwe woning in het centrum ten minste één autostalling realiseren. Wethouder Ben van Hees schrapt die eis.  Projectontwikkelaar Ton Hendriks verhuurt de flats aan de Bloemerstraat straks aan bewoners die geen auto hebben.

Fietsklemmen

Hij moet nu wel zorgen voor voldoende stallingsplekken voor fietsen van de toekomstige bewoners. Op de plek van Intersport (vroeger bioscoop Luxor) wil hij onder meer 150 kleine studio's realiseren.  Hendriks heeft de gemeente toegezegd dat hij 380 fietsklemmen neerzet in de kelder.

Hendriks wil op de Intersportlocatie behalve de 150 kleine wooneenheden voor starters, ook 35 zorgappartementen voor ouderen realiseren. Op de begane vloer komt een supermarkt. Over dit bouwproject wordt al jaren gesproken. Mogelijk start de sloop van het oude gebouw eind dit jaar.  Voor de mantelzorgers van de ouderen in het wooncomplex regelt Hendriks drie autoparkeerplaatsen in de omgeving.    

Metterswane

Het is de tweede maal dat Nijmegen de verplichte parkeernorm voor een groot nieuw wooncomplex in het centrum schrapt. Corporatie Talis kreeg in 2016 toestemming om 80 kleine betaalbare appartementen te realiseren op de plek van het leegstaande kantoorcomplex Metterswane bij het Centraal Station zonder parkeerplaats. Talis biedt die flats straks voor een huurprijs van rond de 412 euro aan jongeren aan.

KondorWessels

Met een verplichte autoparkeerplaats zou zo'n goedkope huur op deze locatie bij het station niet mogelijk zijn.  De investering voor één parkeerplek schommelt tussen de 6.000 euro (bovengronds) tot 20.000 euro (ondergronds). Talis moet nu wel als alternatief voor elke flat ten minste twee fietsenstallingen realiseren. Onbekend is nog wanneer de nieuwbouw begint. Ontwikkelaar KondorWessels Projecten is de 'trekker'van dit bouwproject. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.