Volledig scherm
Kruising Flavius/Havenweg met de Weurtseweg in Nijmegen. De buurt wil niet dat de ontsluitingsweg naar de nieuwbouw aan het Waalfront bij deze kruising komt. © Flip Franssen

Fracties: 'Schrappen goedkope huurwoningen Talis onacceptabel'

NIJMEGEN - Er moeten wel degelijk goedkope huurwoningen komen in de nieuwe wijk Waalfront West. Met die boodschap moet wethouder Bert Velthuis rond de tafel met corporatie Talis. 

Dat dringende advies komt van enkele Nijmeegse raadsfracties die daarmee de 'impasse' rond de bouw van zo'n 200 sociale huurappartementen nabij de Weurtseweg willen doorbreken. Het zouden de eerste echt goedkope woningen worden in deze nieuwbouwwijk. De bouw was gepland vanaf  2019.

Onbetaalbaar

Talis liet afgelopen week weten dat het een streep zet door dit bouwplan omdat het plots onbetaalbaar is geworden. De reden: de keus van de meerderheid van de gemeenteraad om in te zetten op een schuine ontsluitingsweg van de Weurtseweg naar het Waalfront. Die route gaat dwars door het geplande woningbouwproject van Talis. Aanpassing van de bouwplannen kost vele miljoenen, aldus Talis. Goedkope huur zou nu niet meer te garanderen zijn.

Niet alleen moet de wethouder als de wiedeweerga achter goedkope huurwoningen aan, hij moet van de fracties bovendien een open rondetafelconferentie over verkeersontsluiting van het Waalfront organiseren waar alle partijen (buurt, gemeente, Ontwikkelbedrijf Waalfront, raadsfracties) aan mee kunnen doen.

Verrast

Quote

We kunnen het niet accepteren dat Talis hier geen betaalbare woningen bouwt

Noël Vergunst, raadslid van GroenLinks

De politiek is verrast door de woningontwikkeling. Wist tot voor kort ook niks van de bouwplannen van Talis. Raadslid Noël Vergunst van GroenLinks: ,,We kunnen ons nu afvragen hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. Waarom we er niets van wisten. Maar dat is niet de eerste actie die we moeten ondernemen. We moeten nu tot een oplossing te komen in het belang van de woningzoekenden. We kunnen het niet accepteren dat Talis hier geen betaalbare woningen bouwt.’’

Tobias van Elferen, fractieleider van D66, is het met Vergunst eens. Beiden willen de uitgekozen schuine ontsluitingsroute overigens nog niet schrappen. Want die was volgens deskundigen de groenste, veiligste en meest fietsvriendelijke ontsluiting van de nieuwbouwwijk Batavia aan het Waalfront. ,,De uitdaging is om bouwplannen te maken die hierbij passen’’, zegt Vergunst. 

Van Elferen wil dat Talis heel gedetailleerd uitlegt waar de pijn zit. ,,We moeten samen zoeken naar de schakelpunten.’’ Talis is hiertoe bereid, zegt Ronald Leushuis, directeur-bestuurder van de corporatie.

Open kaart

CDA-fractieleider Mark Buck snap nog wel dat Talis het hard speelt. Er zijn immers extra miljoenen nodig. ,,Maar niemand mag zich hierachter verbergen. Alle feiten en cijfers moeten nu op tafel. Iedereen moet open kaart spelen.’’

Fractieleider Hans van Hooft van de SP, nooit voorstander geweest van de schuine ontsluitingsvariant, vindt dat het voordeel van die diagonale route niet opweegt tegen het belang om aan het Waalfront snel goedkope huurwoningen te bouwen. Hij vindt dat Velthuis daarom alsnog moet kiezen voor een ontsluiting met een scherpe bocht vanaf de Havenweg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.