Volledig scherm
Officiële start van de Mooks/Heumense omroep GL8 in 2015. Rechts: Hans van Diest © Flip Franssen

'Fusie lokale omroepen erg voorbarig'

NIJMEGEN - De lokale omroep van Mook en Heumen, GL8, heeft verrast en verbaasd gereageerd op het artikel in De Gelderlander van afgelopen maandag, over de eerste stap naar een fusie tot een gezamenlijke streekomroep in de regio Nijmegen. Veel te voorbarig, zegt stationmanager Hans Van Diest van GL8. 

Volgens hem moet er nog heel veel geregeld worden voordat zijn omroep zal opgaan in streekomroep RN7. 

Nog niet meedoen

De drie lokale omroepen N1 (Nijmegen), de Wijchens Omroep en RTV Totaal (Druten en Beuningen) zijn deze week gestart met een gezamenlijk dagprogramma op de radio en zien dat als een eerste stap naar een fusie. Vertegenwoordigers van GL8 praten sinds januari 2016 serieus mee met de drie andere omroepen maar willen nog niet aan het gezamenlijke radioprogramma meedoen. ,,GL8 vindt het allemaal te snel gaan'', zegt bemiddelaar Bert van Valburg, die namens de koepel Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) de partijen bij elkaar probeert te brengen. 

Niet duidelijk

Stationmanager Van Diest is explicieter en somt een reeks zaken op die in ruim anderhalf jaar overleggen en onderhandelen nog niet zijn gerealiseerd: er is geen overeenstemming tussen de besturen, organisatorisch is er geen duidelijkheid, er is geen financieel plan, de criteria voor de programma's zijn niet onderbouwd en er is geen model voor de toekomstige redactie.

Van Diest van GL8 erkent dat samenwerking van groot belang is voor een goede en gezonde omroep. 'Maar het vraagt meer dan de boel maar bij elkaar te gooien en gaandeweg zaken ad hoc te regelen.'  '

Zie ook: Lokale omroepen zetten eerste stap naar fusie

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.