Geen natte voeten op Waalkade

NIJMEGEN - Echt nat is de Waalkade in Nijmegen niet geworden. De watergolf van de Waal spatte dinsdag wel af en toe over de kade, maar van echt onderlopen zoals in 2011 was geen sprake.

Het waterpeil van 1995 waarbij het Waalwater letterlijk tegen de keermuur beukte, werd al helemaal niet gehaald. Maar spannend was het wel, de hele dag door liepen er bezoekers over de kade om te genieten van de hoge waterstand.

Woensdagochtend wordt de hoogste stand bereikt, daarna zakt de Waal snel.

Vaak stellen kadebezoekers de vraag of de nieuwe nevengeul bij Lent de overstroming van de kade nu heeft voorkomen. Nee, is het antwoord. Die geul heeft alleen een verlagend effect bovenstrooms, dus richting Lobith.

Flessenhals

De Spiegelwaal heeft het probleem van de flessenhals in de Waal voor de oude Waalbrug opgelost. Daar, net voor de Waalbocht, stuwde het water vroeger op en sloeg dan terug naar het achterland. Nu stroomt het water 'netjes' de lange nevengeul in die voorbij stadsbrug de Oversteek weer in de Waal uitkomt.

De kade 'profiteert' wel van de verlaagde kribben richting Tiel en de gebouwde langsdammen in de Waal. Dit zorgt voor een versnelde doorstroming van het water. Waterkenner Alphons van Winden schat dat die aanpassingen bijdragen aan een verlaging van de Waal bij Nijmegen van maximaal tien centimeter.     

Volledig scherm
Hoogwater bij de nevengeul. © Foto Tom Hessels
Volledig scherm
Blik op de nieuw stadsbrug. © Tom Hessels
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.