Geen taal zo internationaal als gebarentaal

NIJMEGEN - Het jaar 2017 is voor taalwetenschapper Onno Crasborn een topjaar geweest. In februari kreeg hij een Vici-beurs, sinds deze maand mag hij zich hoogleraar noemen. Dat schrijft  het Nijmeegse universiteitsblad Vox.

Je mag als onderzoeker drie keer een aanvraag doen voor een Vici-beurs à anderhalf miljoen euro. Taalwetenschapper Onno Crasborn, specialist in gebarentaal, probeerde het drie keer. Afgelopen februari was het raak. Een deel van zijn presentatie voor de beoordelingscommissie had hij in gebarentaal gedaan. Met zijn handen en gezicht vertelde hij de commissieleden dat het heel lastig is om te communiceren als je elkaars taal niet beheerst. En hoe bijzonder het is dat, hoewel elke taal zijn eigen gebarentaal heeft, doven vaak met gemak communiceren met buitenlandse doven. ‘Precies waar mijn project over gaat.’

Chinese doven

Met de Vici-subsidie heeft Crasborn twee promovendi, twee postdocs en een dove medewerker aangesteld. Zij gaan kijken naar de internationale communicatie van doven. Of Nederlandse doven bijvoorbeeld makkelijker communiceren met Vlaamse dan met Chinese doven. En hoe dat dan komt.

Het hoogleraarschap ziet hij als de kroon op zijn loopbaan. ‘Ik ben nu in Nederland leider op dit vakgebied. Ik ben apetrots.’

Volledig scherm
Onno Crasborn. © Screenshot
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.