Volledig scherm
Studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Gelderland wil 10.000 buitenlandse toptalenten binnenhalen

ARNHEM - De provincie Gelderland wil 10.000 hoogopgeleide toptalenten binnenhalen. Er bestaat volgens de provincie een schreeuwend tekort aan hoogopgeleide medewerkers in wetenschap, techniek en ICT. Vandaag wordt daarom de 'University Partner Challenge' gelanceerd. De universiteiten van Wageningen en Nijmegen moeten daarbij samenwerken met universiteiten in het buitenland, om zo talent aan te trekken.

Uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot, salarisdienstverlener ADP en Performa Uitgeverij komt naar voren dat 74 procent van de werkgevers in Gelderland moeite heeft om goed opgeleide medewerkers te vinden. Gelderland zit daarmee ver boven het Nederlands gemiddelde van 56 procent. In 2017 waren er bijna 6.500 vacatures op hbo- en wo-niveau die niet vervuld werden in Gelderland. Dat aantal zal stijgen.

Jury met topmensen

Gelderland richt het oog vooral op Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Universiteiten in die landen zouden een samenwerking met de Gelderse universiteiten moeten aangaan. ,,Door buitenlandse studenten via een studie kennis te laten maken met onze provincie zijn we beter in staat om toptalent te selecteren en een baan te bieden’’, zegt de Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer.

De universiteiten moeten studieprogramma's bedenken en insturen. Daarna buigt een jury met topmensen van de universiteiten en Unilever Foods, Alliander en Kaak Groep zich erover.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.