Volledig scherm
© ANP

Gemeente Heumen: in vier jaar 215 huizen erbij

MALDEN - In de gemeente Heumen kunnen tot en met 2021 ongeveer 215 woningen worden bijgebouwd. Dat varieert van sociale huur (55 stuks) tot dure koopwoningen (30). Jaarlijks kunnen er in Malden 30 tot 40 woningen bijkomen, in Heumen 10 tot 15, in Overasselt 5 tot 10 en in Nederasselt ongeveer 5.

Dit woningbouwprogramma is een concrete vertaling van de Woonvisie die de gemeente Heumen heeft opgesteld in samenspraak met onder meer woningcorporatie Oosterpoort. Het is de bedoeling de aantallen en type woningen per woonkern zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoefte, als aanvulling op het bestaande woningaanbod. Daarom komt er in Heumen, Nederasselt en Overasselt een mix van rij- en (half)vrijstaande koopwoningen bij, in Heumen wordt daarnaast ook betaalbare koop voor starters gebouwd. In Malden is vooral behoefte aan vrije sector huur en betaalbare koop voor starters, zowel appartementen als eengezinswoningen.

Duurzaamheid

De Woonvisie is opgesteld om ervoor te zorgen dat de bestaande woningvoorraad in de gemeente Heumen zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de bewoners. ,,Nieuwbouw is hier en daar nodig als je iets mist in de bestaande voorraad. Maar de grootste uitdaging de komende jaren ligt in het duurzaam en levensloopbestendig maken van de bestaande woningen", licht wethouder Henk van den Berg toe. De gemeente heeft de ambitie om koploper te zijn in de verduurzaming van de woningvoorraad. Met Oosterpoort kunnen hier prestatieafspraken over worden gemaakt, maar 80 procent van de woningen in de gemeente Heumen is in bezit van particulieren. ,,Dat wordt dus een hele opgave'', beseft hij. 

Scenario's

Per saldo streeft de gemeente via de Woonvisie naar prettig wonen voor alle levensfasen en inkomensklassen, in een duurzame omgeving, in leefbare kernen en zo lang als mogelijk zelfstandig. Op welke manier dat in de toekomst gestalte moet krijgen, is moeilijk te voorspellen. De Woonvisie schetst daar verschillende scenario's voor.

,,Enkele onzekere factoren zijn heel bepalend: hoelang houdt het economisch herstel aan na de crisis? En hoe gaat het met de individualisering versus collectiviteit?'', zegt de wethouder. Bij een blijvende sterke economie neemt de vraag naar duurdere koopwoningen toe en aan goedkope huur af. En als mensen meer dingen gezamenlijk willen doen dan alleen, leidt dat tot een behoefte aan andere woonvormen.

Omdat niet duidelijk is welke kant het opgaat, wordt de Woonvisie vanaf 2019 elke twee jaar herijkt. Het woningbouwprogramma kan daarop worden bijgesteld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.