Volledig scherm
Nieuwbouwpan voor het Honigterrein in Nijmegen. © Vorm005 Dg

Gemeente overweegt woningen te bouwen bovenop het Honigcomplex in Nijmegen

NIJMEGEN - Waar ondernemers in het Honigcomplex onder meer plannen hebben voor een hotel, overweegt de gemeente woningen bovenop het industrieel erfgoed te bouwen. De plannen van stad en ondernemers hoeven elkaar overigens niet te bijten.

Het gedeelte van het Honigcomplex aan de Waal in Nijmegen dat ook na 2021 mag blijven bestaan, betreft het stenen gebouw waar koffiebar First Things First, restaurant de Meesterproef, bierbrouwer Oersoep en Galerie Bart zitten. 

Het pand waar nu De Smeltkroes (platform voor creatieve ondernemers) is gevestigd, moet wel plat. De Smeltkroes hoopt elders op het Honig-terrein een nieuwe plek te vinden. Oersoep zal met zijn brouwerij waarschijnlijk verhuizen, want die past minder in de bebouwde omgeving. Maar brouwerscafé Stoom, ook van Oersoep, past er weer prima. Net als koffiebar First Things First, die ook graag wil blijven.

Appartementen

Volledig scherm
De Elbiphilharmonie in Hamburg. © Google

De gemeente Nijmegen maakte al eerder bekend dat er serieuze plannen zijn om appartementen te bouwen op de historische stenen Honig-gebouwen. Er zijn voorbeelden waarbij industrieel erfgoed wordt gecombineerd met moderne bouw er bovenop. 

Zo liet de Nijmeegse wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) zich inspireren door Hamburg, waar hij een half jaar geleden ging kijken. In de Duitse stad verrees een nieuwe concertzaal de Elbiphilharmonie bovenop een oud pakhuis aan de Elbe.

Inmiddels zijn de grote rechthoekige Honig-fabriekshallen langs de Laan van Oostindië gesloopt; de huurders zijn vertrokken. Op deze locatie komen woningen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.