Volledig scherm
De gemeente Berg en Dal geeft dorpshuis De Sprong subsidie. Archieffoto Jeroen Jumelet © ANP

Gemeente schiet De Sprong Ooij te hulp

OOIJ - Het Ooijse dorpshuis De Sprong is financieel in zwaar weer terechtgekomen. De omzetten zijn in 2017 sterk teruggelopen. De gemeente Berg en Dal wil het dorpshuis nu te hulp schieten met een bijdrage van 60 mille om een faillissement te voorkomen.

Dat de omzetten teruglopen komt, aldus voorzitter Theo Verriet, onder meer doordat de Ooijse verenigingen minder activiteiten organiseren. ,,We hadden altijd twee bingo's: nu nog maar een, omdat de animo voor bingo terugloopt. En de dansgroep van de KVO is opgeheven. Bovendien gebruiken de mensen die nog wel komen minder consumpties. De crisis is voorbij zeggen ze, maar daar merken wij weinig van.''

De Sprong, met drie medewerkers in vaste dienst, heeft zelf de broekriem al aangehaald. Er wordt minder personeel  ingezet; de huren en de consumptieprijzen zijn verhoogd, er is een extra huurder (de bso) gevonden en er worden meer vrijwilligers ingeroosterd. Maar daarmee is De Sprong er nog niet.

 'Samen met de achterstand op posten onderhoud, inventaris en een negatief eigen vermogen is er in 2018 eenmalig een bedrag nodig van 98.565 euro', aldus het voorstel van burgemeester en wethouders waar de gemeenteraad op 5 juli groen licht voor moet geven. 

Oranjefonds

De gemeente wil daarvan 60.000 euro voor haar rekening nemen. De Sprong heeft ook aan het Oranjefonds een bijdrage gevraagd, en wel van 50 mille. Mocht het Oranjefonds daar ja tegen zeggen, dan zal de gemeente 48.565 euro (in plaats van 60 mille) bijpassen.

Voorzitter Theo Verriet zegt dat het dorpshuis verder voor de komende jaren structureel een bedrag van 22.000 euro nodig heeft voor onderhoud en 6.000 euro voor vervanging van de inventaris. ,,Da's een prikkie om een dorpshuis in stand te houden. Wij kunnen alles zelf betalen, behalve het onderhoud. Het pand is inmiddels 55 jaar oud.''

De gemeente springt bij omdat 'ontmoeten een pijler van ons beleid is'.  'De Sprong is een belangrijke ontmoetingsplek voor de inwoners.  Elkaar kennen en ontmoeten is belangrijk voor de sociale samenhang in een dorp', aldus het college van B en W.

BV

De Sprong draait al jaren zonder subsidie.  Het dorpshuis heeft - net zoals De Vriendenkring in Leuth - de bestemming horeca. Er mogen dus ook bruiloften en partijen gehouden worden. Daarvoor zijn een stichting en een bv opgericht. De bv  - voor de feestjes - huurt ruimte bij de stichting en de winst van de  vloeit terug naar de stichting. 

Volgens Theo Verriet  valt het wel mee met de bruiloften en partijen. ,,Als we al tien feesten per jaar hebben, is het veel.'' 

Quote

We hadden altijd twee bingo's; nu nog maar een.

Theo Verriete, De Sprong
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.