Volledig scherm
© Thinkstock

Greenpeace: regio Arnhem Nijmegen loopt achter met duurzame energie

ARNHEM/NIJMEGEN - Gemeenten in de regio's Arnhem en Nijmegen zijn niet duurzaam waar het gaat om de inkoop van hun elektriciteit. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door SOMO in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.

Het gaat om stroom voor straatverlichting, verkeerslichten of gemeentepanden.

Duurzaam
Gaat het in Gelderland en het verspreidingsgebied van de Gelderlander om 20 niet-duurzame gemeenten, landelijk staan volgens Greenpeace 167 gemeenten als niet-duurzaam te boek. 141 gemeenten krijgen het predicaat duurzaam. De milieuorganisatie geeft in een interactieve kaart per gemeente uitleg over die kwalificatie.

Groenwassen
Volgens Greenpeace laten veel gemeenten 'hun kolenstroom groenwassen door groencertificaten' van windenergie, zonnestroom of aardwarmtecentrales van elders. Ze kopen met die certificaten overproductie van groene stroom uit andere landen en verkopen daarmee hun eigen opgewekte grijze stroom als groen. Een manier die volgens de milieuorganisatie wettelijk wel mag, maar niet bijdraagt aan vergroening van de energievoorziening. Bovendien zijn niet alle certificaten van even goede kwaliteit, zegt Greenpeace.

Volgens campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Jorien de Lege hebben gemeenten met elkaar afgesproken vanaf 2015 alleen nog maar duurzaam in te kopen. „Daarbij heeft Nederland onlangs nog in Parijs beloofd alles op alles te zetten om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden. Juist van de overheid mag je verwachten dat die het goede voorbeeld geeft."

Groene stroom
In de regio Arnhem Nijmegen zijn de gemeente Berg en Dal, Gennep en Mook en Middelaar uitzondering. In Gelderland kopen de gemeenten in de Achterhoek, de Gelderse Vallei, op de Veluwe en in de regio Rivierenland goedgekeurde groene stroom in.

Wilt u weten of uw gemeente goedgekeurde groene energie inkoopt, kijk dan op de kaart van LocalFocus hieronder. Leest u dit artikel in de app, dan vindt u de kaart hier.

Localfocus hanteert bij de kaart de volgende definities:

Groen - De vraag naar hernieuwbare energie wordt zowel door de stroomleverancier als door de inkoop van goede groencertificaten verhoogd. Licht groen - De vraag naar hernieuwbare energie wordt in ieder geval door de gekozen stroomleverancier verhoogd. Geel - De stroomleverancier stimuleert de vraag naar hernieuwbare energie niet, maar is er nog wel een mogelijkheid dat dit door de inkoop van groencertificaten gebeurd. Oranje - De stroomleverancier noch de groencertificaten stimuleren de vraag naar hernieuwbare energie. Rood - De stroomleverancier stimuleert de vraag naar hernieuwbare energie niet en er zijn geen groencertificaten.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.