Groesbeeks biertje over zes weken klaar

GROESBEEK - 'Biberius', staat op een bord boven de deur van het brouwerijtje in de achtertuin van Ruud Mulders (63) in Groesbeek. Mulders praat honderduit over brouwprocessen. Hij is een man die graag praat, zo bevestigen zijn zoons Luuk (27) en Bart (26) als ze er even een woord tussen krijgen. 

Gezamenlijk staan de Mulders rond een grote ketel. ,,Het ruikt hier naar brouwerij'', zegt William Janssen bij binnenkomst, onder meer bekend als café-eigenaar en carrousellid. Hier gebeurt iets bijzonders, en dat begon allemaal met een zestal hopplanten. 

Janssen raakte geinspireerd op de Oktoberfeesten in Munchen. ,,Daar hangen de hopbellen in de tenten.'' Hij bestelde een paar planten en zette die twee jaar geleden in de achtertuin van zijn café. Twee planten overleefden en de hopbellen werden afgeknipt. Janssen bracht ze naar Biberius (een variant op keizer Tiberius), waar ze spoedig de ketel ingaan om als smaakgever te dienen.

Groesbeeks bier

Groesbeeks bier, lokaler kan het niet, is in de maak. Vader en zoons Mulder begonnen hun hobbybrouwerijtje twee jaar geleden samen met Ruud's schoonzoon Bram van den Acker (32) in de schuur die nu geen schuur meer mag worden genoemd. 

Omdat vader Ruud in de procestechniek werkt, was het volgens hem een logische stap. Plus het feit dat hij 'te maken heeft met drie jongemannen'. Die overigens in het dagelijks leven iets heel anders doen: Bart volgt een master neuroscience, Luuk is uitvoerder bij een aannemersbedrijf en Bram is webdesigner.

Van de Groesbeekse hop is eerst thee getrokken, omdat het raden was naar de zuurgraad. De brouwers voegen er geen extra kruiden en specerijen meer aan toe, om het biertje puur Groesbeeks te houden. Over zo'n 6 weken is het klaar, genoeg voor 3,5 krat. Naam én smaak blijven nog even een verrassing.

Volledig scherm
Vlnr Bart Mulders, William Janssen, Ruud Mulders en Luuk Mulders. Foto David van Haren © David van Haren

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.