Volledig scherm
Een van de zware beklimmingen tijdens mountainbiketocht Groesbeeks Gruwelijkste. © Erik van 't Hullenaar

Groesbeeks Gruwelijkste in andere handen

GROESBEEK - De stichting ROAd4energy heeft de organisatie van mountainbike-evenement Groesbeeks Gruwelijkste overgedragen aan de stichting Energy4All. Die streeft hetzelfde doel na: geld inzamelen voor onderzoek naar een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten. Energy4All organiseert landelijk al jaren sportevenementen voor het goede doel. 

Groesbeeks Gruwelijkste is onder mountainbikers een geliefde tocht en trekt de derde zondag van september steevast het maximale aantal van 1.500 deelnemers. Die kunnen kiezen uit een tocht van 25, 50, 75 of 100 kilometer. Het inschrijfgeld (30 euro per persoon, 750 euro voor bedrijventeams van tien personen) komt volledig ten goede aan het veelbelovende onderzoek dat professor Jan Smeitink verricht naar een medicijn tegen de ziekte. De inschrijving voor de zevende editie (16 september) start binnenkort. Afgelopen jaren was de tocht telkens binnen een week uitverkocht.

Geld inzamelen

Volledig scherm
De mannen van Groesbeeks Gruwelijkste verkennen de route. © Erik van 't Hullenaar

Volgens ROAd4energy merken de sporters weinig van de wijziging, maar het is fijn dat het bestuur het stokje heeft kunnen overdragen aan stichting Energy4All, zegt grondlegger Frank Alsemgeest. ,,We zijn destijds heel puur begonnen, om geld in te zamelen voor de ontwikkeling van een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten bij kinderen. Daar draait hem om", zegt hij. ,,Het organiseren van een populaire tocht is niet ons doel." 

Het overlijden van zijn 3-jarige zoontje Robbe in 2011 was de aanleiding voor Groesbeeks Gruwelijkste. ,,Je hoort plots dat je kind ziek is en dat doktoren niets kunnen doen. Dan voel je een enorme machteloosheid en denk je: dit moet stoppen, we móeten iets doen. Daar was het organiseren van deze tocht de uiting van", vertelt Alsemgeest. ,,Maar we zijn inmiddels bijna zeven jaar verder. Ik denk nog elke dag aan Robbe maar het verdriet is zachter geworden."

Logische opvolger

Volledig scherm
Professor Jan Smeitink ontvangt in 2016 een cheque van de jubileumeditie van Groesbeeks Gruwelijkste, uit handen van het bestuur van ROAd4energy en Anna Alsemgeest, de zus van Robbe. © Angela Verriet

Een goed moment om de zaak over te dragen, zeker omdat de 'erfenis' bij Energy4All in prima handen is, zegt mede-bestuurslid Harm Kersten. ,,Dat is de logische opvolger. We kennen elkaar al lang, we hebben hetzelfde doel. Onlangs hebben we de overdracht uitgelegd op een bijeenkomst waar zeker honderd van onze honderdvijftig vrijwilligers aanwezig waren. Daar is het goed ontvangen. Zij en wij blijven betrokken."

Geld inzamelen voor onderzoek blijft nodig, al heeft professor Jan Smeitink afgelopen jaren grote stappen gezet in de ontwikkeling van een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten. Kersten: ,,Het is fantastisch dat wij daar iets aan hebben kunnen bijdragen met de 
381.380 euro die we in zes jaar hebben ingezameld."

Zelf rijden

Harm Kersten wil komende editie van Groesbeeks Gruwelijkste als vrijwilliger ergens op het parcours aan de slag. Frank Alsemgeest gaat de tocht voor het eerst zelf rijden. ,,De 100 kilometer, volle bak, in mijn eentje", zegt hij. ,,Het mag fysiek best een beetje pijn doen, met een hartslag van 180. Die hoge hartslag had mijn zoontje weken achtereen. Dan voel ik hem dichtbij, onderweg is hij in mijn gedachten. Het is goed om dat te voelen."  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.