Volledig scherm
Verian-logo. © Verian

Groot verzet tegen korten op poetshulp

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wordt overstelpt met klachten over Vérian, leverancier van huishoudelijke hulpen in Nijmegen. Inmiddels hebben zo'n tachtig van de duizend Nijmeegse cliënten bezwaar aangetekend tegen de korting op het aantal uren hulp per week. 

,,Het topje van de ijsberg", meent Angelique Hummel. Zij inventariseert namens de SP de zorgklachten. 

Vérian heeft een paar weken geleden de urenkorting aangekondigd. Volgens het zorgbedrijf is de gemeentelijke vergoeding door een nieuwe cao te laag om op de oude voet door te werken. Cliënten die gekort worden, moeten zelf aangeven waar in huis volgens hen minder gepoetst kan worden. 

,,Ik ben teruggegaan van 5 naar 2 uur per week. Ik woon in een drie-etagewoning en kan niets zelf. Hoe moet mijn hulp dat in godsnaam in 2 uur schoon krijgen?", zegt Vérian-client Gerry Gerrits wanhopig.  

'Je ruikt het al'

Een andere cliënt - 63 jaar, naam bij redactie bekend - zegt 100 procent te zijn afgekeurd en alleen te wonen. Hij moet terug van 4 naar 2 uur hulp. ,,Mijn hulp komt niet meer toe aan de keuken en het verschonen van het bed. Ik ben incontinent. Je ruikt het al."

Volgens Hummel wemelt het van dit soort alarmkreten. Ze hekelt de manier waarop Vérian cliënten die uitleg vragen, te woord staat. ,,Er wordt tegen een ernstig zieke man gezegd dat als hij voorzichtiger is op het toilet en tijdens het eten, de poets minder hoeft te doen. Andere cliënten krijgen het advies de boodschappen thuis te laten bezorgen en een glazenwasser in te huren. Dat cliënten dat niet kunnen betalen, komt niet bij ze op." 

Vorige week kreeg wethouder Bert Frings (Zorg) via de SP al tientallen bezwaren aangereikt. Per brief laat de gemeente officieel weten die niet zelf te kunnen oppakken, omdat Vérian en niet de gemeente hierover gaat zolang 'goede zorg' wordt geleverd. Bij het laatste tevredenheidsonderzoek gaven de cliënten nog ruim een acht gemiddeld als rapportcijfer. 

Vertrouwde poetshulp

Volgens Hummel zegt dat niets. ,,Dat was vóór de urenkorting. Cliënten zijn ook bang dat ze hun vertrouwde poetshulp kwijtraken, dus laten het wel uit hun hoofd om onvoldoendes te geven." 

Volgens SP-fractieleider Hans van Hooft moet de wethouder per direct ingrijpen. ,,Je kunt niet eerst het aantal uren vastleggen voor een schoon en leefbaar huis, en vervolgens zeggen dat dit ook in minder uren kan."  

Vérian kon nog niet reageren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.