Volgend jaar september, 75 jaar na Market Garden, trekt een grote colonne Britse militaire voertuigen via Valkenswaard richting Nijmegen en Arnhem.
Volledig scherm
Volgend jaar september, 75 jaar na Market Garden, trekt een grote colonne Britse militaire voertuigen via Valkenswaard richting Nijmegen en Arnhem. © Liberation Task Force

Grootste invasie van Britse militaire voertuigen sinds de oorlog

NIJMEGEN - Het wordt de grootste invasie van Britse militaire voertuigen in Nederland sinds de bevrijding, bij de herdenking van 75 jaar Market Garden in september 2019. Ten minste 265 historische pantservoertuigen, vrachtwagens en jeeps rijden dan de route die de Britse troepen in 1944 aflegden.

De Britse organisatie Liberation Task Force is al vier jaar bezig met de voorbereiding van de zevendaagse tocht, die moet beginnen op maandag 16 september. ,,Het wordt gigantisch’’, zegt Ernest Donders van Liberation Task Force. 

,,We hebben dit al eens georganiseerd in 2014, maar toen met veel minder voorbereidingstijd waardoor we niet echt konden uitpakken. We hebben toen gezegd: dit gaan we met de 75ste herdenking nog een keer doen, maar dan goed. We zijn meteen gestart en de tocht wordt meer dan twee keer zo groot, bijna drie keer zo groot.’’ 

Zeldzame tanks

Quote

De tanks rijden dan zelf de ferry op en worden vanaf Hoek van Holland met diepladers verder getranspor­teerd

Het wordt een primeur voor Nederland, zegt Donders. Omdat er sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zoveel originele Britse oorlogsvoertuigen door het land trokken, en omdat er zeer zeldzame en kostbare exemplaren bij zijn. 

Tegelijk is het ook 'een logistieke nachtmerrie'. ,,De meeste voertuigen komen uit Engeland zelf, zwaardere exemplaren zoals de Sherman-tanks, worden door diepladers afgeleverd bij de ferry's in Harwich. De tanks rijden dan zelf de ferry op en worden vanaf Hoek van Holland met diepladers verder getransporteerd. Maar we willen geen belangrijke verkeersroutes belemmeren en we moeten het kostbare materiaal heel ter plaatse krijgen.’’

750 man in uniform

Op maandag 16 september gaat de tocht van start, vanuit Lommel in België, via Valkenswaard richting Grave en Nijmegen tot Arnhem. 

Een gerestaureerde Sherman tank.
Volledig scherm
Een gerestaureerde Sherman tank. © Leo Bosch

De 750 mannen die in de voertuigen rijden, dragen de originele Britse uniforms, de wagens worden opgetuigd met origineel camouflagemateriaal en oude tenten en er wordt zoveel mogelijk overnacht op de plekken waar de troepen destijds ook overnachtten. ,,We brengen de zwart-wit foto's van toen tot leven’’, zegt Donders.

Groesbeek

In Groesbeek is een tweedaags kampement gepland, de organisatie is nog in overleg met de gemeente over de locatie. In Nijmegen zal de colonne in elk geval niet over de Waalbrug kunnen rijden, laat de gemeente Nijmegen weten, omdat de renovatie van de brug dan nog niet is afgerond. In de omgeving van Arnhem wil de Liberation Task Force eveneens een tweedaags kampement opzetten. Ook daar wordt nog overlegd met de gemeentes. 

Verenigde Staten

Behalve uit Engeland, komen er ook voertuigen vanuit de Verenigde Staten en Canada, Spanje, Frankrijk, België en Denemarken. Sommige voertuigen worden nu nog gerestaureerd om volgend jaar mee te kunnen rijden. ,,Het is  waarschijnlijk een eenmalig evenement’’, zegt Donders. ,,Het materieel is nu nog voorhanden. En omdat het zo'n immense logistieke operatie is. Zelfs met meer voertuigen dan bij het filmen van A Bridge too Far.’’

Gerald Przenislawski, directeur van de Britse Liberation Task Force benadrukt dat het evenement wordt gehouden om de offers die zijn gebracht voor de vrijheid te blijven gedenken. ,,De vrijheid is niet gratis geweest, het was duur. Het minste wat we kunnen doen is enige tijd en moeite sparen om degenen te bedanken die de ultieme opoffering hebben gedaan. Nederland wordt in 2019 een knooppunt voor militaire herdenking en het Britse konvooi zal de leiding nemen met zijn levende geschiedenis die tot nu toe onovertroffen zal zijn.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.