Volledig scherm
De St. Stevenskerk. © Paul Rapp

Grote restauratie Stevenskerk van start

NIJMEGEN - De restauratie van de St. Stevenskerk gaat maandagochtend van start. Dan worden de steigers opgebouwd voor de aanpak van het dak. De restauratie gaat naar verwachting tien jaar duren. 

Het dak, dat indrukwekkende hoogteverschillen heeft, is bedekt met verouderde leien, ofwel platen van leisteen. Het dak wordt bijna helemaal vernieuwd, er komen nieuwe leien op, afkomstig uit Spanje.

Ook de glas-in-loodramen zijn versleten: het na-oorlogse lood is verweerd en aan vervanging toe. De restauratie is een project dat zo’n tien jaar gaat duren, zegt stichtingsdirecteur Heleen Wijgers. Maar dat betekent niet dat er constant gehamerd en getimmerd wordt.

Het icoon van Nijmegen kreeg afgelopen zomer een megasubsidie van 5,5 miljoen euro van het rijk voor de restauratie. ,,Een mooie erkenning voor de betekenis van het gebouw als cultuur-historisch erfgoed” zei Wijgers daarover eerder. ,,Het is misschien nog wel meer een erkenning voor de manier waarop we als multifunctionele kerk functioneren in de samenleving.”

Het Nijmeegse godshuis trekt jaarlijks 135.000 bezoekers. Naast oecumenische diensten zijn er jaarlijks tal van manifestaties, lezingen en universitaire evenementen. De kerk wordt gesteund door honderden vrijwilligers.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.