Edwin Sengers met voor hem een zee van het giftige jakobskruiskruid in de berm van de snelweg A73 en achter hem zijn weiland met koeien en zijn bedrijf.
Volledig scherm
PREMIUM
Edwin Sengers met voor hem een zee van het giftige jakobskruiskruid in de berm van de snelweg A73 en achter hem zijn weiland met koeien en zijn bedrijf. © Foto: Bert Beelen

Hartekreet van boeren: ‘Alsjeblieft, pak het jakobskruiskruid aan!’

WIJCHEN - De bermen staan steeds langer in bloei. Dat is goed voor de planten en de insecten, maar het giftige jakobskruiskruid rukt echter ook op. Veehouders in de regio zijn daar niet blij mee.

6 reacties

 • Jos Folker

  1 jaar geleden
  @Carel van 't Zand weet je wel hoe het een beetje in elkaar zit ? Als er geen boeren en koeien zijn is er geen melk en geen vlees. Zal wel niet erg zijn voor je, vegatarisch. Laat we even eerlijk zijn het is geen gezicht dat hoge gras en onkruid, o nee sorry kruiden, langs de weg. Zeer onveilig voor alle weggebruikers. Kort maaien die bermen. Het is precies wat de Jan Schamp aangeeft, in zijn laatste zin. In de toekomst kunnen we alles gaan invoeren vanuit het buitenland.
 • J.D. Gorter

  1 jaar geleden
  Wat let de boer om de plant uit zijn eigen wei te maaien en af te voeren? Kan die in de berm gewoon blijven staan.
 • Jan Schamp

  1 jaar geleden
  @ Carel van 't Zand heb je het artikel wel gelezen? Dit gaat over Jacobs kruid en niet over soja, pulp en andere loze kreten die je erbij haalt. Ik heb me wel verdiept in de materie het probleem met Jacobs kruid is iets van de laatste jaren in de 60 en 70'er jaren kwam dit vrijwel niet voor terwijl er toen meer insecten waren ,er waren toen en nu genoeg andere planten die goed voor de insecten zijn. Er is ook meer natuur gekomen dus het probleem zal algemeen zijn boer, industrie enz.
 • Carel van ‘t Zand

  1 jaar geleden
  Jan Schamp@ ik weet niet of je je er bewust van bent.... Maar zonder insecten zijn boeren klaar met boeren. Zonder insecten geen bestuiving en geen voedsel. Dus verdiep je in de problematiek of hou je mond gewoon....
 • Carel van ‘t Zand

  1 jaar geleden
  Koeien worden ziek van overbemeste weilanden met slechts 1 enkele soort gras. Of geïmporteerde soja en pulp uit Brazilië of andere landen overbespoten met glyfosaat. Koeien gedijen bij kruidenrijke gevarieerde graslanden. Oké, minder melkopbrengst maar wel stukken gezonder voor de omgeving. Stop met puur op export gerichte landbouw.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen