Havo en vmbo scoren prima, vwo blijft achter met geslaagden

NIJMEGEN - De definitieve percentages geslaagden op de havo zijn vergeleken met vorig jaar op bijna alle middelbare scholen in de regio Nijmegen gestegen. Ook de vmbo’s, blijkt na de herexamens, deden het in veel gevallen beter. Bij vwo en gymnasium gingen de slagingspercentages in de meeste gevallen naar beneden.

Volledig scherm
WEB32052, ALLEEN VOOR WEB, infographic, Marcel, Kuster, slagingspercentages, scholen, Nijmegen, herexamen © M Kuster

Alleen het Dominicus College, Montessori College Kwakkenberg en het Maaswaal College zagen op het vwo en gymnasium procentueel meer leerlingen slagen dan vorig jaar. Dat vwo-leerlingen het dit jaar gemiddeld slechter deden, leek al voorspeld door tegenvallende cijfers in de eerste examenronde.

Waar gewoonlijk landelijk uiteindelijk gemiddeld ruim meer dan 90 procent slaagt (vorig jaar 91,9 procent, dit jaar nog onbekend), bleven NSG (88), SSGN (86), Stedelijk Gym (89), Maaswaal College (90), Pax Christi College (90), Canisius College (90) en het Citadel College (87) daar deze keer onder.

Hoge werkdruk
Meerdere scholen wijzen op een te hoge werkdruk voor vwo-leerlingen: die zou een negatieve invloed hebben op de eindexamenresultaten. Onder meer hogere schooleisen en de steeds vaker verplichte toelatingstoets voor studies aan de universiteit zouden een rol spelen.

Duidelijk is daarnaast dat havo-afdelingen zich breed herstellen van de magere resultaten in voorgaande jaren. Zeven scholen verbeterden hun prestatie van vorig jaar. Zorgen zijn er wel bij het Canisius College. Dat wist de magere score van havo-leerlingen van 71 procent na de eerste ronde op te krikken. Maar de uiteindelijke 81 procent is de slechtste score van alle scholen in deze regio. Gemiddeld was vorig jaar het slagingspercentage in Nederland 88,1.

NSG Groenewoud presteerde dit jaar met 85 procent het op één na slechtste. Pax Christi College (88), Mondial College (87) en Maaswaal College (87 tegen 75 procent vorig jaar) bleven ook nog nog net onder het landelijk gemiddelde van vorig jaar.

Eerst nog zorgen
Bij havo Notre Dame in Ubbergen waren er eerst nog zorgen met slechts 77 procent geslaagden na de eerste ronde. ,,Maar van de veertien gezakte leerlingen zijn er toch nog dertien geslaagd”, meldt conrector Ed van Loon. ,,Met 89 procent doen we het nu zelfs beter dan vorig jaar. Een groot compliment voor hen die er samen met hun docenten voor zijn gegaan.”

Het beeld bij de vmbo-afdelingen is wisselend: soms beter, soms iets slechter dan vorig jaar. Overigens deden vrijwel alle vmbo-scholen het uitstekend, overeenkomstig het landelijke beeld. Opvallend is de topscore van groenschool Helicon in Nijmegen met bijna 100 procent geslaagden.

‘Hoger’ diploma
Rector Gert-Jan Jansen van het Nijmeegse Mondial College, een school met veel vmbo-leerlingen, is met een gemiddelde van 93 procent meer dan tevreden. ,,Bedenk daarbij dat het Mondial College verhoudingsgewijs veel leerlingen heeft die de school verlaten met een ‘hoger’ diploma dan het basisschooladvies voorspelde.”

Joris Bovy, rector van het Kandinsky College Nijmegen, is trots op álle afdelingen, maar het meest op de havo, waar 94 procent slaagde. ,,Een enthousiast team heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verhogen van de motivatie van de havisten.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.