Volledig scherm
In café Istanbul aan de 70ste straat Malvert wordt onderzoek gedaan nadat er twee doodgeschoten mensen zijn gevonden. © Roland Heitink

'Hel brak opeens los' in Nijmeegs café waar twee doden vielen

ARNHEM/ NIJMEGEN - ,,Het was een milliseconde. Ik zie hoe zij mijn broertje insluiten en Najim zijn wapen grijpen. Ik dacht hij gaat schieten. Toen trok ik mijn wapen en schoot’’, zegt de 43-jarige verdachte Gjordan D. 

Samen met zijn 38-jarige broer Björn staat hij maandag terecht voor het doodschieten van stadgenoten Najim en Othman Echarqui in het Nijmeegse café Istanbul. ,,De hel brak opeens los’’, zegt zijn jongere broer Björn. Hij stelt dat hij ongewapend naar het café was gekomen en achterover dook en dekking zocht.  

De fatale schietpartij op 9 mei 2016 is deels door de camera's van het café vastgelegd. Tijdens de zitting worden de beelden door rechters, de officier van justitie en de advocaten de gehele ochtend fragment voor fragment bekeken, teruggespoeld en opnieuw afgedraaid. Björn D. staat niet op de beelden. Volgens het OM hebben beide broers geschoten. Gjordan beroept zich op noodweer.

Videorecorder opgevist

De videorecorder is kort na de schietpartij in het Maas-Waalkanaal gedumpt en door de politie opgevist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de kroegbaas dat gedaan. Hij moet zich dinsdag verantwoorden voor zijn hulp aan de verdachten.

Terwijl buiten soms Nijmegenaren passeren om een boodschap te doen in winkelcentrum de Malvert tonen de vage beelden een enorme geweldsexplosie.

Het strafproces tegen de broers D. duurt drie dagen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.