Volledig scherm

Het diepe wantrouwen van Franz Hilckmann

Zijn het krokodillentranen? "Beste collega’s”, begint mede-directeur Dominique Hilckmann met onvaste stem. "Helaas moeten we jullie meedelen dat we ons bedrijf sluiten." Na nog een paar zinnen barst ze in snikken uit.


Ze zijn er allemaal die woensdagmiddag, 24 februari, in de runderhal van het Nijmeegse slachthuis. De varkensslachters, de runderslachters. Kantoorpersoneel. Zelfs de zieke collega’s. Het is stil. Doodstil. Founding father Franz Hilckmann slaat het tafereel gade vanuit zijn scootmobiel. Ook zijn gezicht is betraand.

Het is voorbij
Nog 2 dagen slachten, en dan is het definitief voorbij, vertelt zijn 2e dochter, Kathelijne. De geplande bedrijfsverplaatsing naar het Brabantse Haps is niet meer mogelijk. De export van vlees naar Rusland is weggevallen. De export naar China komt maar niet van de grond. "Er wordt verlies geleden. Als we doorgaan, gaan we failliet", zegt Kathelijne. Ook: "We willen goed voor jullie zorgen. We willen dat we jullie recht in de ogen kunnen blijven kijken."

De 110 vaste werknemers van Slachthuis Nijmegen en Vleeshandel Hilckmann blijven als bevroren achter. Verdwaasd verteert iedereen het slechte nieuws. Wat een contrast met 7 maanden geleden.

Woensdag 15 juli 2015. De spareribs sissen op de barbecue. Halfblote Braziliaanse danseressen zwieren over het bedrijfsterrein aan de Waal. Champagne gaat rond, confetti daalt neer op de hoofden van de slachters. Hilckmann is rond met de gemeente Nijmegen. Het bedrijf verhuist eind 2017 naar een hypermoderne fabriek in Haps. "We hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt", zegt een stralende Kathelijne.

21 miljoen
Na jaren onderhandelen zijn Nijmegen en Hilckmann het eens geworden. De stad betaalt 27,6 miljoen euro voor de aankoop én verhuizing van de slachterij. Na de sloop worden er woningen gebouwd. 21 miljoen euro keert Nijmegen in één klap uit aan het bedrijf. De provincie Gelderland doet een duit in het zakje: 4,5 miljoen voor behoud van de werkgelegenheid, ruim 250 banen in totaal. En de provincie Brabant geeft een kloeke lening tegen lage rente.

Lees het hele verhaal Hilckmann in de krant Geen abonnee? Klik hier Abonnee? Login

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.