Volledig scherm
Ballet bij De Lindenberg. © Eveline Van Elk

Het rommelde al langer bij de Lindenberg in Nijmegen

NIJMEGEN - Bij cultureel centrum de Lindenberg barstte maandag de bom. Het management zegde het vertrouwen op in directeur Ilse Verburgh. Die stuurde op haar beurt de managers naar huis. De crisis is compleet. Maar het komt niet helemaal als een verrassing. Het rommelt al lang bij het Huis van de Kunsten in hartje Nijmegen.

Er zijn spanningen, en die hebben te maken met de grote veranderingen in de afgelopen jaren. Zegt directeur Ilse Verburgh. Drie jaar geleden trad ze aan. 'We hebben gebouwd aan een nieuwe strategie voor 2016 tot en met 2019. Tegelijk hebben we een nieuwe organisatiestructuur neergezet, waarbij het wennen was om hierbinnen te functioneren', schrijft ze in een brief aan de medewerkers, in bezit van de Gelderlander. 

Kostendekkend

De Lindenberg staat onder druk. Het Huis voor de Kunsten moet de eigen broek gaan ophouden. Dat is opgelegd door gemeente en rijk. Dus zijn er dingen geschrapt. Dat doet pijn en stuit op weerstand. En De Lindenberg moet daarnaast geld verdienen. Bijvoorbeeld door de zalen verhuren voor zakelijke bijeenkomsten, kunstprojecten opzetten voor bedrijven en leegstaande ruimten verhuren. 

Maar ook door nieuwe activiteiten te ontwikkelen, zoals cursussen voor mensen met een beperking of jongeren die zijn vastgelopen op school. En kunstprojecten in de wijken. 

Spanningen

Het lijkt erop dat onder die druk de spanningen te groot zijn geworden. Maar volgens medewerkers die alleen anoniem willen reageren - 'er heerst een angstcultuur'- hebben die spanningen vooral ook te maken met de manier van leidinggeven. De structuur is te hiërarchisch, zegt een aantal.  Ze voelen zich niet gezien.

Het is de directeur en het management in ieder geval niet gelukt om 'rust te creëren in alle afdelingen, om professioneel met elkaar te blijven werken en het werkklimaat te verbeteren'.

Hoe verder? 

De fase van verder praten met de vier managers, is voorbij, zegt Verburgh in een reactie. Dat het vertrouwen hersteld kan worden, daar geloven de beide kemphanen niet  in. De vier managers zijn in ieder geval hun baan kwijt.  

Volgende week gaat een organisatieadviseur bij de Lindenberg aan de slag. Intussen nemen interim-managers de plaats in die de vier managers achterlaten. 

Volledig scherm
De cursus creatief met technologie voor kinderen. © Paul Rapp

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.