Volledig scherm
PREMIUM
Piet Schönberger in de Pauwelstraat na het bombardement in Nijmegen in 1944 © Regionaal Archief Nijmegen

Het verhaal achter deze Nijmeegse oorlogsfoto: ‘Hij heeft het er nooit met ons over gehad’

videoNIJMEGEN - We kennen de beelden nu uit Aleppo, uit Homs, uit Syrië. Maar dit is een foto uit Nijmegen, gemaakt op 23 februari 1944. De jongen in de smeulende puinhopen is de dan 16-jarige scholier Piet Schönberger. Hij zoekt een dag na het bombardement op Nijmegen, vrijdag 75 jaar geleden, naar overlevenden. 

Nijmegen is net gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. Brandbommen en clusterbommen, aanvankelijk bedoeld voor de Duitse stad Gotha, trekken een verwoestend spoor door het centrum. Ook in Arnhem vallen bommen. Met hulp van twee andere mannen lukt het Piet om in de Nijmeegse Pauwelstraat twee vrouwen onder een ingestort huis vandaan te halen. De foto is in opdracht van De Gelderlander voor het eerst in kleur gebracht. Piet Schönberger overleed in 2016. 

Afgelopen week ontdekte zijn familie bij toeval een geschreven verslag van zijn hand, over de dag van het bombardement. Het kwam zomaar uit een van de boeken vallen over het bombardement, een getypt vel papier waar Piet Schönberger zijn herinneringen aan 22 februari 1944 heeft opgeschreven. Zijn familie had het nooit gezien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.