Volledig scherm
Een flitspaal. Foto ter illustratie. © anp

Hier komen de nieuwe kentekenscanners te hangen

Tweehonderd flitspalen langs provinciale wegen worden de komende weken voorzien van camera's die kentekens registreren. Er hangen volgens de politie nu al 130 zogeheten ANPR-camera's langs Nederlandse snelwegen. 

In Gelderland komen er vooral nieuwe camera's in en rond de steden Arnhem en Nijmegen. Ook in Otterlo, Zevenaar en Rheden (De Steeg) komen de kentekencamera's, zo blijkt uit een kaart van de NOS. Bestaande politiecamera's rond Druten en Dodewaard worden juist niet aangepast. 

Politiecomputers

Een camera met ANPR ('Automatic NumberPlate Recognition') scant kentekens van passerende voertuigen en vergelijkt die met gegevens in de politiecomputers over personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn. Als er een match is kan de automobilist worden beboet of door de politie staande gehouden. Deze gegevens worden bewaard tot de zaak is afgehandeld. 

Wissen

De andere gescande gegevens worden meteen gewist. Maar de Eerste Kamer buigt zich dinsdag over een wetsvoorstel om ook die gegevens langer te bewaren, namelijk gedurende vier weken. De Tweede Kamer heeft dit voorstel al aangenomen. 

Stichtingen als Bits of Freedom en Privacy First zijn fel tegen het langer bewaren van gegevens van ANPR-camera's van 'onschuldige' automobilisten. Privacy First kondigt al een gang naar de rechter aan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.