Volledig scherm
PREMIUM
De Joodse familie De Wijze voor het station in Nijmegen, gefotografeerd in 1940. Het gezin is in 1942 en 1943 in Auschwitz om het leven gebracht. © Regionaal Archief Nijmegen

Hoe de Nijmeegse Joden verdwenen: ‘Als je het langer bestudeert wordt het alleen maar erger en erger’

NIJMEGEN - Wat is er gebeurd met de Nijmeegse Joden? Wie waren ze? Hoe ging de vervolging hier in zijn werk? Leo van den Munkhof en Willem Oosterbaan doen onderzoek om de huiveringwekkende werkelijkheid verder aan het licht te brengen, waarbij de rol van Nijmeegse ambtenaren, Nijmeegse agenten en Nijmeegse bedrijven pijnlijk duidelijk wordt. Ze publiceren hierover op de nieuwe website oorloginnijmegen.nl.

Overnachting van een ‘Jodenkind’ in een politiecel, een regel op een declaratielijst van de Nijmeegse politie. Het eten en de overnachting werden in Den Haag gedeclareerd. Bij het Nationaal Archief ontdekten Leo van den Munkhof en Willem Oosterbaan onlangs wie dat kind was: de 2-jarige Andries Swaab, een Joods jongetje dat door zijn moeder vanuit Amsterdam bij een kinderloos echtpaar in Nijmegen was ondergebracht. ,,Een jaar later is het kind verraden” vertelt Oosterbaan. ,,Dat blijkt uit  verhoren met agenten na de oorlog.”

De vrouw die het kind had ondergebracht werd ook opgepakt. ,,Zij moest het kind daarna persoonlijk afgeven in Westerbork. Na de oorlog heeft ze verklaard dat het kind verschillende Duitse kampen had overleefd, ongelooflijk.”

Catastrofe

Oosterbaan en Van den Munkhof, twee gepensioneerde neerlandici, doen sinds twee jaar onderzoek naar de Jodenvervolging in Nijmegen. Ze zijn de archieven ingedoken, ook in Amsterdam en Den Haag, om zo precies mogelijk te reconstrueren wat zich tijdens de oorlogsjaren in Nijmegen heeft afgespeeld.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.