Volledig scherm
Het aantal jongeren dat geen thuis heeft groeit. © Thinkstock

Honderden spookjongeren thuisloos in Nijmegen

NIJMEGEN - Spookjongeren worden ze wel genoemd. Of bankhoppers. Jongeren die geen thuis hebben, maar niet dakloos zijn. Omdat er altijd wel een kennis is met een bank waar ze op kunnen slapen. Hun aantal groeit. 

In Nijmegen zijn het er inmiddels een paar honderd. Meer dan tweehonderd in elk geval. Hoeveel precies weet niemand. Dat is omdat jongeren – anders dan oudere zwervers – vaak op de bank slapen bij een bekende en onder de radar blijven van gemeente of hulpverleners. 

Woningmarkt

De oververhitte woningmarkt heeft ermee te maken, zegt Hendrik-Jan Derksen. Hij is projectleider jeugd bij stichting Dagloon, het Nijmeegse werkbedrijf voor dak- en thuislozen. Er zijn te weinig goedkope woningen. En in studentenstad Nijmegen geven kamerverhuurders meestal de voorkeur aan studenten boven andere jongeren. De kostendelersnorm speelt ook een rol. Die houdt in dat hoe meer volwassenen in een huis wonen, des te lager de uitkering. Verder leven steeds meer jonge vluchtelingen op straat.

Geen uitzondering

Het aantal zwerfjongeren groeit landelijk. Het zijn er volgens kennisinstituut Movisie inmiddels naar schatting 32.000, zegt secretaris Maurice Custers van het Nijmeegs Daklozen Overleg. Nijmegen is geen uitzondering, in de Waalstad zijn het er minstens tweehonderd. Dat is is helder omdat dit het jaarlijkse aantal aanmeldingen is bij R75, het samenwerkingsverband waarin maatschappelijk werk Sterker Sociaal Werk (voorheen NIM) en jongerenondersteuning Entrea jongeren helpen die thuisloos zijn of dreigen te raken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.