Volledig scherm
Ter illustratie. © Thinkstock

Hoogbegaafd kind is een hoge kostenpost

NIJMEGEN - Ouders met hoogbegaafde kinderen zijn duur uit. Waar andere ouders een kleine ouderbijdrage aan school betalen voor een uitje met de klas, wordt voor hoogbegaafde leerlingen een forse bijdrage gevraagd om het onderwijs zelf te bekostigen. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat in deze regio de rekening kan oplopen tot 1.600 euro per kind per jaar.

Volledig scherm
© DG

De hoge bijdrage leidt tot gemor onder ouders. ,,Voor kinderen die niet mee kunnen komen, geldt zo’n hoge ouderbijdrage niet”, zegt Stijn Verbruggen, vader van twee hoogbegaafde kinderen op basisschool De Hazesprong in Nijmegen. Hij betaalt per kind 1.200 euro per jaar. Dankzij die bijdrage krijgen zijn kinderen van maandag tot en met vrijdag voltijds onderwijs voor hoogbegaafden. In deze regio zijn er tien scholen die zulk uitgebreid hoogbegaafdenonderwijs bieden aan kinderen met een IQ boven de 130.

Op basisschool Het Talent in Lent betalen ouders 1.145 euro per jaar en begon de discussie over geld de sfeer op school te bepalen. Daarom is afgesproken dat ouders en leerkrachten er niet meer over praten in de klas of op het schoolplein, maar hun vragen en opmerkingen meteen aan het bestuur richten.

Den Haag

Schoolbesturen zeggen dat ze het vervelend vinden dat de ouderbijdrage zo hoog is, maar dat ze geen keus te hebben. Voor het onderwijs aan hoogbegaafden worden vakdocenten ingezet, de klassen zijn klein en leerkrachten moeten zelf lesmateriaal ontwikkelen. Dat maakt deze vorm van onderwijs duur. Uit Den Haag komt er te weinig geld om het te financieren. 

Formeel is een ouderbijdrage een vrijwillige betaling, maar zo gaan de scholen er niet mee om. Pieter-Jan Buhler, schoolbestuurder van DaVinci Zevenaar en de Montessorischool in Westervoort draait er niet omheen: ,,Als ouders het niet betalen, dan kunnen we hun kinderen geen DaVinci-onderwijs bieden.” Ofwel: dan moeten de kinderen terug naar het reguliere onderwijs.

Volledig scherm
© DG
  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.