Volledig scherm
Bart Kiemeney fietst op de rollerbank 200 kilometer om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. © Bert Beelen

Hoogleraar fietst in restaurant van Radboud, geïnspireerd door Maarten van der Weijden

NIJMEGEN / HAPS  - Hoogleraar Bart Kiemeney, epidemioloog van het Radboudumc, fietst vandaag 200 kilometer op zijn spinningfiets. Dat doet hij in het restaurant van het Radboudziekenhuis. 

Het is als voorbereiding op een veel grotere onderneming. Vanaf 5 juli fietst de hoogleraar uit Haps elke dag een etappe van de Tour de France, steeds één dag voordat de eigenlijke etappe door het profpeloton wordt verreden. 

Kiemeney gaat de sportieve uitdaging aan om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Hij laat zich inspireren door langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden. 

Elf Friese steden

Quote

Ik ben er als onderzoe­ker hartstikke goed in om geld op te maken.

,,Ik ben er als onderzoeker hartstikke goed in om geld op te maken. Een gemiddeld project kost al snel een half miljoen en ik heb er nogal wat gehad. Toen ik de vraag kreeg om voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds te worden, vond ik dat ik me ook maar eens moest inzetten om middelen voor kankeronderzoek te werven in plaats van alleen maar te gebruiken”, licht hij toe.

,,Zeker na de actie van Maarten van der Weijden. Zwemmen langs elf Friese steden kan ik niet, maar een stukkie fietsen wel. Ik hoop dat mensen ook mijn actie van harte gaan steunen en dat we samen (nog) meer geld ophalen voor het kankeronderzoek!”

Wereldkankerdag

Zijn eigen proloog op Wereldkankerdag diende in februari als eerste training voor het afleggen van grotere afstanden. Bart fietste toen samen met twee andere fanatiekelingen van Nijmegen naar Brussel: een rit die uiteindelijk elf en een half uur duurde. Zijn uitdaging eindigt op zaterdag 27 juli als hij, één dag voor het peloton, aankomt over zíjn finish in Parijs. Dit jaar start de Tour de France in de Belgische hoofdstad. 

Volledig scherm
Hoogleraar Bart Kiemeney. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.