Hoogleraar David Smeulders spreekt woensdagavond op het Nijmeegse stadhuis over de energietransitie. ,,De stad moet niet rigoureus van het gas af.”
Volledig scherm
PREMIUM
Hoogleraar David Smeulders spreekt woensdagavond op het Nijmeegse stadhuis over de energietransitie. ,,De stad moet niet rigoureus van het gas af.” © Koen Verheijden

Hoogleraar Smeulders: ‘Verwarm Nijmegen met warmte uit de Waal’

NIJMEGEN - Nijmegen wil in 2045 aardgasvrij zijn. Een warmtenet moet daarbij helpen. Maar waar komt de benodigde hitte vandaan? De oplossing klotst volgens hoogleraar energietechnologie David Smeulders dagelijks al met liters tegelijk door het stadshart. Waalwater kan Nijmegen verwarmen. 

De kademuur. De terrasjes bij het water. De lieflijke huisjes van de Benedenstad. De door Stevenskerk en Belvédère gedomineerde skyline. En verderop de Waalbrug met op de achtergrond het water dat door de groene Ooijpolder een weg richting Keizerstad kronkelt. Het Waalzicht - vanaf de spoorbrug - bezorgt menig stadsbewoner warme gevoelens. En in de toekomst zou de rivier Nijmegenaren er ook letterlijk warmpjes bij kunnen laten zitten.  

Quote

Er draait landelijk een TNO-pro­ject waarin zo'n Nijmeegse proef mooi past. Waalwarmte lijkt me een goed alterna­tief

Dat is althans de overtuiging van David Smeulders. Hij is hoogleraar energietechnologie aan de TU Eindhoven en bekend criticaster van het dichtdraaien van de gaskraan. Dat laatste is juist het doel van de gemeente Nijmegen. In 2045 wil de stad aardgasvrij zijn. Een warmtenet moet daar grotendeels voorzorgen. Alleen ontbreken naast restwarmte van afvalwerker ARN voldoende ‘hittebronnen’. Hoogleraar Smeulders denkt dat de oplossing al eeuwenlang door het stadscentrum stroomt: Waalwater.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.