Hoogleraar David Smeulders spreekt woensdagavond op het Nijmeegse stadhuis over de energietransitie. ,,De stad moet niet rigoureus van het gas af.”
Volledig scherm
PREMIUM
Hoogleraar David Smeulders spreekt woensdagavond op het Nijmeegse stadhuis over de energietransitie. ,,De stad moet niet rigoureus van het gas af.” © Koen Verheijden

Hoogleraar Smeulders: ‘Verwarm Nijmegen met warmte uit de Waal’

NIJMEGEN - Nijmegen wil in 2045 aardgasvrij zijn. Een warmtenet moet daarbij helpen. Maar waar komt de benodigde hitte vandaan? De oplossing klotst volgens hoogleraar energietechnologie David Smeulders dagelijks al met liters tegelijk door het stadshart. Waalwater kan Nijmegen verwarmen. 

5 reacties

 • PeterD

  3 jaar geleden
  Meneer Smeulders moet zich eerste eens verdiepen in de materie voordat hij wat roept. Bijna heel Beieren wordt inmiddel verwarmt met aardwarmte en momenteel wordt heel München, met 480.000 woningen, hier ook op angesloten. Maar hij kent alleen één project in Parijs. Dat klopt daar doen ze dat al 50 jaar. Maar ook in Den Haag is er al een wijk die zo wordt verwarmd, alleen Smeulders weet daar nog niets van. Nee dit soort hoogleraren kunnen we missen als kiespijn. Hij is niets anders dan die andere valse waterstofprofeet, Ad van Wijk, van alles roepen maar niets cijfermatig onderbouwen.   
 • Dion Binsbergen

  3 jaar geleden
  Eindelijk gaan we eens naar mensen van de TU's luisteren, dat werd hoog tijd.Maar warmte uit de Waal halen maakt de rivier kouder. Wat zijn daar de gevolgen van? Kunnen de vissen etc. daar wel tegen?Er zijn nog vele oude woningen met enkel glas in Nijmegen, die vervuilen dus het meest en zouden eens aangepakt moeten worden. Ook enorme daken die nog niet geisoleerd zijn kosten veel energie.Geef oude woningen die vervangen worden voor nieuwe energiezuinige subsidie en toestemming om er nog 2 verdiepingen bovenop te bouwen zodat we gelijk meer woningen krijgen. Er zijn zoveel oude tochthuizen.
 • gerrit59

  3 jaar geleden
  Misschien kan het ontgassen van de boten hiervoor toegepast worden.
 • Jan Jansen

  3 jaar geleden
  Misschien kunnen we een soort van energiecentrale bouwen aan de waal waar we met gas/groengas/waterstof/hout/elektriciteit, water kunnen verwarmen.
 • Johnny

  3 jaar geleden
  Heel interessant idee. Ik dacht dat warmte koude opslag door geothermie al een beproefde techniek was, maar kennelijk dus niet. Verder interessant om het water pas bij de burger op te warmen dmv warmtepompen ipv centraal. Minder warmteverlies tijdens transport maar wel iedereen aan de warmtepomp. Lijkt me hinderlijk voor de omgeving. Al zou er ook per wijk of straat een warmtepomp kunnen staan.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen