Hordes 'hoogwatertoeristen' in Nijmegen: 'dit is zo indrukwekkend'

videoNIJMEGEN - De hoge waterstand van de Waal trekt deze zaterdag hordes mensen naar het stadseiland Veur Lent. Sommigen komen van ver om spectaculaire plaatjes te schieten van het hoogwater. ,,Dit is zo fascinerend’’, zegt John Peeters (36) uit Weert. 

Peeters is een fervent treinreiziger en gaat wel vaker naar plekken om mooie foto's te schieten. Vlakbij de brug de Lentloper aanschouwt hij de hoge waterstand. ,,Van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in water en rivieren. Als kind speelde ik ook altijd al met water. Ja, je kunt wel zeggen dat ik een echte waterrat ben.’’

Nevengeul

Volledig scherm
De drempel van de nevengeul die overstroomd wordt. © DG

Hij is een van de velen die deze zaterdagmiddag - gewapend met camera - rondloopt op het stadseiland, dé plek waar langs alle kanten het hoogwater te zien is. De waterstand van de Waal is momenteel 11 tot 11,5 meter boven NAP. In de afgelopen vijftien jaar is de Waal maar één keer eerder zo hoog geweest. Door de de aanleg van de nevengeul in 2015, is er extra ruimte voor het water en kan het nu bij de drempel bij Lent overstromen in de geul.  Eilandbewoners hoeven dus niet te vrezen voor grote wateroverlast. 

Daarbij zorgt het water voor een mooi beeld, vinden veel mensen die deze zaterdag de nevengeul bekijken. ,,Het is heel apart om het zo hoog te zien. Je maakt dit maar eens in de tien, vijftien jaar me’’, zegt Marcel Peek (45) uit Bemmel. Hij kijkt met zijn dochter Esmee (11) naar de overstroomde drempel van de nevengeul. 

Ook veel hobbyfotografen lopen deze middag rond op het eiland. ,,Prachtig hé’’, zegt Onno Swart (66) uit Berg en Dal ,,Normaal zet ik vooral mooie bouwwerken op de foto of bruggen. Maar deze kans om van het hoogwater beelden te schieten, laat ik natuurlijk niet zitten.’’

Kanoën

De kanoërs van de Nijmeegse kanovereniging De Batavier beleven eveneens plezier aan het hoogwater. Zij kanoën deze middag bij de overstroomde drempel van de nevengeul. Normaal gesproken kunnen mensen langs dit gedeelte vanuit het stadseiland naar Lent lopen. ,,Nu het onder water ligt, is het natuurlijk wel bijzonder om hier te kanoën. Het water komt over de drempel waardoor er een soort golf ontstaat. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn om hier met de kano overheen te gaan’’, zegt Marjolein van Donkelaar (32). 

Beleving

De meeste bewoners van het stadseiland genieten ook van het hoogwater. Al is het wel 'enigszins spannend', zegt een bewoonster. ,,Nu het hier een eiland is, zorgt dat voor extra beleving. Het is prachtig. Maar ik ben wel benieuwd of de geul zijn werk doet. In de jaren negentig was het hier hard werken en stond het water hoog bij sommige huizen’’, zegt een bewoonster. ,,Toch maak ik me geen zorgen en ga ik er gewoon volop van genieten.’’

Volledig scherm
Het hoogwater. © DG
Volledig scherm
Mensen maken foto's en bekijken het hoogwater. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.